Hem Efter plugget Idag släpps boken Bråkiga bokstäver som lär barn om dyslexi

Idag släpps boken Bråkiga bokstäver som lär barn om dyslexi

Publicerat av: Redaktionen

Boken Bråkiga bokstäver släpps idag i Bok Happy Meal på McDonald’s, i anslutning till Läslovet.

Boken belyser utmaningarna med att ha dyslexi/läs- och skrivsvårigheter, en diagnos som över fem procent av världens befolkning har.

Idag släpps boken Bråkiga bokstäver som lär barn om dyslexi

Mati Lepp och Helena Bross. Foto: Fredrik Persson

Det är Läsrörelsen, i samarbete med McDonald’s, som tagit fram boken, som är skriven av barnboksförfattaren Helena Bross och illustrerad av Mati Lepp.

Mellan fem till åtta procent av världens befolkning har dyslexi/läs- och skrivsvårigheter, något som kan leda till att barn och unga får sämre självförtroende och självkänsla. Det kan även leda till att situationer i vardagen känns svåra, som att skriva sms eller läsa böcker, men med ökad kunskap och förståelse från omgivningen går det att hjälpa de som har dyslexi.

– När jag fick frågan från Läsrörelsen om att ta fram en barnbok som belyser utmaningarna med att ha dyslexi, fanns inga tvivel om att tacka ja. Jag har själv dyslexi, så jag vet hur det kan kännas. Samtidigt vet jag att det fortfarande finns en okunskap bland både barn och föräldrar kring diagnosen. Därför tycker jag att det är fantastiskt att bokeningår i Bok Happy Meal, som når många barn och familjer i olika delar av samhället med en kraft som kan sprida både läsglädje och information, säger författaren Helena Bross.

Boken Bråkiga bokstäver är speciellt framtagen för Bok Happy Meal, på initiativ av Läsrörelsen och redaktören Marianne von Baumgarten-Lindberg som sitter i Läsrörelsens styrelse och är den som valt de 121 titlar som har ingått i Bok Happy Meal sedan 2001.

Boken är möjliggjord genom McDonald’s, som är Sveriges största läsfrämjare, och bokförlaget Bonnier Carlsen.

– På 90-talet var jag initiativtagare och kampanjledare för den landsomfattande folkbildningskampanjen Dyslexikampanjen. Ett engagemang som kom från min sons stora svårigheter att lära sig läsa och skriva. Jag känner mig därför väldigt glad över att en bok om dyslexi/läs- och skrivsvårigheter ingår i årets Bok Happy Meal, säger Elisabet Reslegård, ordförande och projektledare för Läsrörelsen.

Boken Bråkiga bokstäver är en ömsint berättelse om Sigge som ska börja ettan och har svårt att lära sig läsa. Han tycker att det är jobbigt att hamna efter de andra eleverna som verkar kunna alla bokstäver. Berättelsen om Sigge är nära den verklighet som många barn och unga befinner sig i och kan hjälpa till att skapa en förståelse för hur barn med dyslexi/läs- och skrivsvårigheter kan uppleva skolan.

– Ungefär ett barn per klass har dyslexi/läs- och skrivsvårigheter. Det kan kännas jobbigt att hamna efter och inte få gehör från skola, vänner och familj för att det finns en okunskap. Därför är vi extra stolta över att vi möjliggör en bok som lyfter den här frågan. Om vi kan hjälpa både barn och föräldrar att få en bättre förståelse för dyslexi genom boken så har vi verkligen lyckats i vår vision att främja ungas läsglädje, säger Sofie Lager, Marketing Manager McDonald’s Sverige.

Bråkiga bokstäver kommer att finnas i Bok Happy Meal under Läslovet från och med 26 oktober och en vecka framåt. Samtidigt finns boken Hattresan av Owe Gustafson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>