Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Institutionen för kriminologi och Polisområde Malmö förlänger samarbete

Institutionen för kriminologi och Polisområde Malmö förlänger samarbete

Publicerat av: Redaktionen

Institutionen för kriminologi vid Malmö universitet och Polisområde Malmö har ingått en överenskommelse om fortsatt samarbete i ytterligare tre år.

Utbytet ger forskare och studenter bättre inblick i polisens arbete, samtidigt som polisen får tillgång till relevant forskning.

Institutionen för kriminologi och Polisområde Malmö förlänger samarbete 2

Anna-Karin Ivert

Nyligen presenterade studenter flera rapporter om brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete för lärare och polisledning.

–Tidigt i kursen presenterar polisen sina uppdrag för studenterna som sedan jobbar i grupp med ett visst projekt. Varje grupp får en kontaktperson hos polisen. Polisen håller också föreläsningar om polisarbete, säger Klara Svalin, kursansvarig vid Institutionen för kriminologi

Studenter gör rapporter om brottförebyggande arbete

Det är under tillämpningskursen om 15 högskolepoäng på kandidatprogrammet i kriminologi som studenterna prövar sina teoretiska och metodologiska kunskaper genom att svara på problemformuleringar som polisen tagit fram.

Studenterna samlar in och analyserar data. Gruppvis presenteras sedan en rapport med bland annat förslag och rekommendationer gällande polisens fortsatta brottsförebyggande arbete.

Denna termins kursdeltagare skrev bland annat om ungdomsrån, om polisens volontärarbete, om brotts- och trygghetsskapande arbete i Västra hamnen och om drogförebyggande arbete i skolan.

– Vi har valt att göra så här istället för vanlig praktik. Vi tycker det är ett jätteintressant samarbete och ser att det är värdefullt för studenter att få testa sina kunskaper och att samverka med andra aktörer. Det möjliggör också för studenter att skapa kontakter inför arbetslivet och rapporten blir som ett arbetsprov, säger Klara Svalin.

Vill utveckla forskningssamarbetet
Parterna har länge samverkat kring enskilda forskningsprojekt. Inför de kommande tre åren vill Anna-Karin Ivert, prefekt vid Institutionen för kriminologi, utveckla forskningssamarbetet inom ramen för samverkansavtalet.

–Fokus har hittills legat mycket på utbildning. Vi vill nu utveckla samverkan kring forskningen, hur forskningsfrågor kan väckas tillsammans mellan forskare och poliser, till exempel i form av seminarieserier, säger Anna-Karin Ivert.

– Vår samverkan med Malmö universitet är ett prioriterat uppdrag. Genom vårt samverkansavtal öppnar vi vägar för att effektivisera polisverksamheten framgent. samtidigt som vi kan erbjuda universitetet praktisk omsättning av teori till praktik, säger Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>