Hem SKOLNIVÅ Kluven syn på försteläraruppdraget visar unik rapport

Kluven syn på försteläraruppdraget visar unik rapport

Publicerat av: Redaktionen

Förstelärarna bidrar till att stärka undervisningen och skolutvecklingsarbetet.

Samtidigt uppfattas uppdraget som otydligt.

Detta är den bild som kommer fram i en stor undersökning som Malmö stad låtit göra om hur lärare, skolledare och förstelärarna själva uppfattar förstelärarreformen.

Kluven syn på försteläraruppdraget visar unik rapport

Förstelärarnas uppdrag i Malmös skolor är utvärderat i unik rapport där kollegerna kommer till tals. Foto: Malmö stad

Syftet med enkäten var att ta tempen på hur reformen har mottagits, om den gjort skillnad och om den påverkat förhållningssättet mellan lärarna i kollegiet. Sammanlagt deltog 1 853 lärare, specialpedagoger, skolledare och förstelärare inom grundskola, gymnasie- och vuxenutbildning i undersökningen, som också är den första stora genomlysningen av lärarkollegornas uppfattning om reformen.

– Enkäten är gjord som en del i vårt utvecklingsarbete där vi satsar på förstelärarna och deras roll i organisationen, säger områdeschef Edward Jensinger vid gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen.

Två synpunkter går igen bland svaren: det behövs mer tid för att kunna utföra uppdraget och uppdraget behöver bli tydligare. Lärarkollegorna angav i högre omfattning än övriga att förstelärarnas uppdrag är otydligt. Men samtidigt visar enkäten att det arbete som förstelärarna utför för det mesta uppskattas och gör skillnad i skolutvecklingsarbetet.

– Genom enkäten får vi värdefull information om hur vi kan arbeta vidare för att förankra och göra förstelärarnas uppdrag än tydligare, säger Edward Jensinger.

Rapporten har i dagarna presenterats för förvaltningarna och nu ska resultatet återkopplas till de olika skolorna.

Fakta Förstelärarreformen infördes 2013 efter en proposition som dåvarande utbildningsministern Jan Björklund (L) stod bakom. Syftet var att höja lönerna och skapa karriärvägar. Malmö stad antog samma år förslaget. Det lokala uppdraget till förstelärarna kopplades till skolutveckling snarare än som karriärvägar för enskilda lärare. I samband med satsningen höjdes även kommunalskatten med 10 öre för att finansiera reformen.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>