Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Universiteten kan lära sig om IT från smarta städer

Universiteten kan lära sig om IT från smarta städer

Publicerat av: Redaktionen

Universiteten utvidgar allt oftare sina trådlösa nätverk så att det täcker stora campusområden.

Samtidigt används nätverken för fler och fler olika tjänster, av såväl personal som studenter, och därmed ökar också prestandakraven.

Universiteten kan lära sig om IT från smarta städer

Marcus Bäckrud, Sverigechef för Aruba, ett företag inom Hewlett Packard Enterprise

Universitetens storlek liknar städernas, och det finns därför lärdomar att göra från det som brukar kallas “den smarta staden”. Både universitet och städer behöver hantera att många människor kopplar upp sig på ett stort område, med många olika enheter. De behöver också på samma sätt ha en likadan uppkoppling på många platser, för att kunna ge smarta upplevelser till användarna.

Vad är det då som universiteten kan ta till sig av de lösningar för smarta städer som finns på marknaden?

  1. Nätverken behöver hålla hög kvalitet överallt

Tidigare accepterades det att nätverket fungerade bäst inomhus, men numera täcks större områden med wifi – och kvaliteten förväntas vara lika bra överallt. Ett exempel på hur det kan fungera är Arubas nyligen installerade nätverk för staden Bilbao i Spanien. Detta använder 1 200 accesspunkter inom- och utomhus för att ge konstant högkvalitativ täckning över staden. Nätverket används nu av 120 000 mobiler och andra enheter under en genomsnittlig dag.

Universitetsnätverk fungerar på liknande sätt. Det behövs många och strategiskt placerade accesspunkter över ett helt campus för att kunna ge en heltäckande upplevelse. Ibland kan det vara en poäng att även gå utanför campus, som exempelvis University of Cambridge har gjort i samarbete med Aruba. De har där satt upp 4 500 accesspunkter över staden.

  1. Smart säkerhet

Eftersom de här nätverken finns i publika miljöer och används av så många människor krävs det en smart lösning för att kunna hantera säkerheten. Det behövs en möjlighet att kunna kontrollera varje individ och enhet som kopplar upp sig, och det behövs en automatiserad övervakning som ser avvikelser i hur nätverket används. Detta möjliggör också att i realtid förändra vad en individ eller enhet får göra och inte får göra i nätverket, så att det snabbt anpassas när det används på ett otillåtet sätt. Samma verktyg kan ofta även användas för att hitta toppar i användningen, då nätverket överlastas.

En utmaning är att stora nätverk har fler attackpunkter för de som vill genomföra en attack. Därför behövs det säkerhetskontroller samtidigt som vi vill behålla den öppna känslan i nätverket, så att inte kontrollerna stör upplevelsen. Det blir alltså en avvägning mellan användarvänlighet och säkerhet. Något som städernas wifi har brottats med under lång tid.

  1. Bättre analyser

Många smarta städer har använt sin användardata för att kunna göra analyser. Det här kan leda till insikter som kan användas för att förbättra nätverket. Ett exempel är Bilbao, där anonymiserad data delades och analyserades i realtid. Även för universitet kan detta vara intressant.

Universitet konkurrerar mer och mer med varandra om att locka studenter till sina kurser. Hur de upplever universitetets teknik kan då bli en faktor som kan påverka deras val. Tekniken gör också att det går enklare att klara sina uppgifter och att samarbeta. Det som krävs är ett smart, stabilt och säkert nätverk.

Marcus Bäckrud, Sverigechef för Aruba, ett företag inom Hewlett Packard Enterprise

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>