Michael Hedman, hundlärare på Naturbruksprogrammet på Realgymnasiet i Eskilstuna, deltar vid sidan av sitt uppdrag på skolan i ett forskningsprojekt på Uppsala universitet.
Syftet med projektet är att undersöka om hunden kan vara ett hjälpmedel vid diagnostik av covid-19 samt att få fram en utbildningsmodell till att utbilda fler hundar som kan användas vid kommande pandemier.
-Jag har sysslat professionellt med specialsök sedan tidigt 90-tal och blev tillfrågad från Uppsala universitet om jag ville delta med min erfarenhet, säger Michael.
Hundarna som är med i forskningsprojektet har erfarenhet av olika arbeten. Det viktiga är att hundarna har ett högt mått av jaktlust, föremålsintresse, samarbete och arbetslust. För att försäkra sig att dessa beteenden finns hos hunden gör man ett lämplighetstest på hunden.
– Vi tränar hundarna i en specialbyggd urvalsbana. Där kommer hundarna inledningsvis att belönas när den hittar en avvikande doft som är ett doftprov från en person med konstaterad positiv Covid-19. Hunden belönas varje gång den hittar doften från positiva Covid-19 prover, fortsätter Michael.
Elever lär sig om specialsök
För elever som läser fördjupningen Hund på Naturbruksprogrammet på Realgymnasiet ingår området specialsök i ämnet Hundsporter och Michael ser en lysande framtid inom området.
-Specialsök som bransch har verkligen exploderat de senaste fem till sju åren med exempelvis vägglushundar och granbarkborrehundar som tränats att upptäcka och lokalisera Granbarkborren som är den insekt som gör mest skada på våra granskogar. Detta är den bransch inom hundvärlden som ökar mest.
-Framtiden i detta är mycket ljus om man har en bra hund och en hållbar idé. Hunden kan i framtiden vara ett viktigt hjälpmedel inom miljö och klimat. De skulle exempelvis kunna leta efter invasiva arter och klimatförändringar, avslutar Michael.