Hem NYHETER Lärare saknar utbildning i programmering – nu rycker näringslivet in

Lärare saknar utbildning i programmering – nu rycker näringslivet in

Publicerat av: Redaktionen

Äntligen har programmering införts i läroplanen.

Men samtidigt saknar sju av tio lärare utbildning i ämnet enligt en undersökning av Lärarnas Riksförbund.

Lärare saknar utbildning i programmering  – nu rycker näringslivet in

Malin Yngvesson (Inga Ingenjör), Monica Linderoth (NE), Andrea Pettersson (Inga Ingenjör), Victoria Lindén (Telavox).

Därför går två mjukvarubolag ihop – NE Nationalencyklopedin och Telavox i samarbete med initiativet Inga Ingenjör – och erbjuder lärare en gratis workshop. Här får de kunskap i hur man på ett lekfullt och pedagogiskt sätt inför programmering i klassrummet.

Redan nu saknas 30 000 utvecklare bara i Sverige och år 2022 förutspås siffran vara mer än det dubbla. Skolverkets beslut om att införa programmering i läroplanen från grundskolenivå är strategiskt bra ur en framtida arbetsmarknadsaspekt.

En utmaning är dock att majoriteten av lärarna saknar utbildning i programmering då det inte ingått i lärarutbildningen. Monica Linderoth, marknadschef för NE, berättar:

– Vi har hört oss för bland lärare och det finns ett uppdämt behov att lära sig mer om programmering. På bara några dagar har anmälningarna strömmat in till workshopen. Lärarna har ett väldigt viktigt uppdrag i att tidigt kittla barnens intresse för teknik och programmering. Därför känns det bra att kunna inspirera lärare genom att på ett lustfyllt sätt introducera programmering i skolan.

IT-bolaget Telavox har varit aktivt med att arrangera programmeringsworkshoppar för barn. Nu ser de fram emot att även hjälpa lärarna på traven.

– IT-branschen skriker efter kompetent personal och redan nu tävlar företagen om att knyta till sig rätt talanger. Om inte fler utbildar sig inom området hotas IT-bolagens tillväxt. Därför måste vi själva aktivt hjälpa till sporra framtidens utvecklare. Det ska bli mycket spännande att höra lärarnas resonemang kring detta och stötta dem med kompetensutveckling, säger Victoria Lindén, HR Business Partner på Telavox.

Det prisbelönta barnboksprojektet Inga Ingenjör är grundat av Andrea Pettersson och Malin Yngvesson under studietiden med stöd från Lunds tekniska högskola. De kommer också att vara på plats och dela med sig av sina kunskaper.

– Vårt barnboksprojekt går ut på att inspirera fler barn till att intressera sig för naturvetenskap och teknik. Vi har sedan 2016 fokuserat mycket på programmering i projektet, där behovet lyser extra starkt. Att det äntligen blir ett ämne i skolan betyder oerhört mycket för oss. Men även vi har varit nybörjare, och nu vill vi hjälpa lärare att komma igång, säger Andrea Pettersson.

När: 18 oktober kl. 17:30–20:00

Var: På Nationalencyklopedins huvudkontor, Ångbåtsbron 1, 211 20 Malmö

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>