Hem NYHETER Läraren Martin Nilsson slår världsrekord i minne

Läraren Martin Nilsson slår världsrekord i minne

Publicerat av: Redaktionen

Läraren från Halmstad, Martin Nilsson, är ny världsrekordhållare i Pi Matrix, det vill säga att minnas decimaler i talet Pi = 3,14.

Grenen kallas också för Everestutmaningen inom minne. Varför är inte svårt att förstå.

Läraren Martin Nilsson slår världsrekord i minne 2

Martin Nilsson, världsrekord i Pi Matrix, Göteborg 2019

För att börja träna på utmaningen behöver du först lära dig de första 10 000 decimalerna av Pi. Dessa delas därefter in i 2 000 olika block med fem siffror i varje.

Tidigare världsrekordhållaren, Kevin Horsley från Sydafrika, klarade uppgiften på 16 minuter och 38 sekunder.

Nilsson behövde bara 14 minuter och 33 sekunder på sig i lördags den 5 oktober på Stadsbiblioteket i Göteborg. Ett världsrekord med över två minuter till godo.

Så här går tävlingen till:

När det är tävling ropar domarna ut 50 slumpmässiga block samtidigt som klockan rullar, från första blocket till sista. Vid varje utropat block måste deltagaren säga vilka fem siffror som kom precis före och precis efter det nämnda blocket.

Det räcker inte att kunna den rätta ordningen på alla siffror, vilket är svårt nog, utan du behöver kunna veta exakt var du är trots den enda ledtråden du får är de fem siffrorna som domarna ropar ut. Vid minsta lilla fel avslutas utmaningen. När alla 50 blocken är lösta utan fel är utmaningen över och klockan stannar.

Fascinationen för Pi och att tävla i minne

Läraren Martin Nilsson slår världsrekord i minne 3

Idriz Zogaj, Förbundskapten

I de flesta minnestävlingar får deltagarna en viss tid på sig att memorera så mycket material som möjligt. Minnesvärldens motsvarighet till tiokamp. Men det går också att tävla i minne genom att förbereda sig på information som finns tillgänglig för alla, vanligast är det ändlöst fascinerande talet Pi.

Ibland kallas det för Arkimedes tal, ibland för Ludolphs tal. De flesta vet att det börjar med 3,14 men för vissa har det blivit en sport att lära sig så många decimaler som möjligt. Världsrekordet är 70,030 decimaler i följd och innehas av Suresh Kumar Sharma från Indien. I Pi Matrix är utmaningen annorlunda. De 10,000 decimalerna ska kunna identifieras ögonblickligen med enbart 5 siffror som ledtråd.

”Det är en otroligt svår gren. På träning går det såklart att nå bättre resultat men i tävling är det en balans mellan nerver, säkerhet och tid. Eftersom minsta fel innebär att tävlingen är över går det inte att skynda sig hur mycket som helst”, säger en trött men nöjd Martin Nilsson.

Minnestekniker och skola

Trots prestationen hävdar Nilsson, i likhet med övriga minnesatleter, att allt handlar om träning.
”Det finns metoder som man använder, i det här fallet ett minnespalats bestående av en välbekant rutt där olika associerande bilder placeras ut i kronologisk ordning. Bilderna gör de abstrakta siffrorna till konkret information och när ett block ropas ut aktiveras rätt bild och jag kan navigera vidare därifrån för att hitta lösningen på uppgiften”, menar Nilsson.

Vid Katedralskolan i Lund driver Martin Nilsson, som också är styrelseledamot i Svenska Minnesförbundet, sedan 2018 Sveriges första kurs i minnestekniker på gymnasienivå. Att det finns användning av teknikerna utanför imponerande uppvisningar i Pi är Nilsson den förste att hålla med om.

”Ja, självklart. Å ena sidan är det en sport där man vill prestera så goda resultat som möjligt, men å andra sidan är all träning som ingår i ett sådant här projekt av nytta i andra sammanhang där lärande behövs. Jag har helt ändrat min syn på inlärning och min egen kapacitet för att lära tidigare okända saker sedan jag började med minnestekniker. Något jag såklart vill föra vidare till mina elever också”, avslutar Nilsson.

Förbundskaptenen imponerad

Svenska Minnesförbundets ordförande, Idriz Zogaj, var domare vid helgens tävling. Han har varit med om ett flertal världsrekord i minne sedan han grundade minnesförbundet för över ett decennium sedan.
”De tidigare rekorden har varit i de tävlingar där man får en viss tid på sig att memorera ny information. Nu visar Sverige även framfötterna när det gäller stora mängder av välkänd information. Vi vet att det finns stort intresse för minnestekniker i landet. Nu hoppas vi att vi kan få ännu fler skolor att haka på”, säger Idriz Zogaj.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>