Hem Efter plugget ​Stulna elevdatorer lokaliserade tack vare nytt stöldmärkningssystem

​Stulna elevdatorer lokaliserade tack vare nytt stöldmärkningssystem

Publicerat av: Redaktionen

Skanör skola hade nyligen inbrott och 20 datorer stals. Nu har datorerna lokaliserats, med hjälp av ett nytt digitalt stöldmärkningssystem och DNA-märkning.

De stulna datorerna befann sig i Nigeria och Kalifornien.

Inbrott i skolor påverkar undervisningen negativt och är kostsamt för kommunen. Därför beslutade Vellinge kommun i slutet av förra året att ta förebyggande krafttag mot inbrott genom att märka elevers och anställdas datorer och läsplattor med så kallad DNA-märkning samt att införa ett IT-system för digital stöldmärkning. IT-systemet innebär att om enheter blir stulna så kan de göras obrukbara oavsett var i världen de befinner sig. Dekaler finns uppsatta på skolor och annan kommunal verksamhet för att synliggöra faktumet att teknisk utrustning kan spåras.vellinge

Nu visar sig effekten av systemet. Skanör skola utsattes nyligen för ett inbrott och 20 datorer blev stulna. De lokaliserades senare och några av datorerna fanns då i Kalifornien och resten i Nigeria. Eftersom de nu är lokaliserade så går de inte att använda.

– IT-systemet är mycket sofistikerat och går inte att avaktivera oavsett om du plockar isär delar eller byter hårddisk på enheten. Så fort en stulen enhet dyker upp på Internet, som i detta fallet, görs den obrukbar. En text visas på skärmen och talar om på svenska och engelska att den är obrukbar och att den ska skickas tillbaka till en angiven adress, säger Thomas Lorentzon, IT-chef på Vellinge kommun.

– Enheterna som nu blivit stulna och som lokaliserats ger en tydlig signal till de som gör inbrott i Vellinge kommuns verksamheter att det är lönlöst, eftersom enheterna kommer göras obrukbara, säger Mats Persson som är trygghetsansvarig i Vellinge kommun.

För mer information, kontakta Thomas Lorentzon, 040-42 51 47.

Vellinge kommun ligger mitt i den expansiva Öresundsregionen. Hos oss har du nära till både naturen och en stor arbetsmarknad. Vi kan skryta med några av Sveriges finaste stränder, nöjda invånare, ett välmående näringsliv och ett rikt kultur- och föreningsliv.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>