Hem NYHETER Metod för att mäta patientupplevelse utvärderas

Metod för att mäta patientupplevelse utvärderas

Publicerat av: Redaktionen

I ett pågående forskningsprojekt om bettavvikelser hos barn och unga undersöks patientens upplevelse av sin munhälsorelaterade livskvalitet.

Nu har projektet publicerat en vetenskaplig artikel där en svensk översättning av enkäten PIDAQ utvärderas.

Metod för att mäta patientupplevelse utvärderas

– Patientens uppfattning om sin tandhälsa, vårdbehov och våra behandlingar, kort och gott patientperspektivet, är ett forskningsområde som tidigare varit relativt obeforskat inom tandvården jämfört med hälso-och sjukvården, säger Lillemor Dimberg, specialisttandläkare på Folktandvården Stockholm och medförfattare till artikeln.

De senaste fem-tio åren har det dock skett ett trendbrott, inte minst inom det ortodontiska forskningsområdet. Numera väver man in patientens perspektiv i många avhandlingsarbeten där man studerar behandlingseffekter och behandlingsstrategier.

Förutsättningen för att kunna studera patientperspektivet är att det finns valida mätmetoder som till exempel enkäter av olika slag, som måste vara testade och ibland även översatta från ett annat språk innan de kan användas i ett forskningsprojekt.

PIDAQ en valid metod för att mäta munhälsorelaterad livskvalitet

Artikeln ”Translation and validation of the Swedish version of the Psychosocial Impact of Dental Aesthetics Questionnaire (PIDAQ) for adolescents” av Emma Göranson, Lars-Inge Norevall, Mats Bågesund och Lillemor Dimberg handlar just om hur en enkät har översatts och sedan validerats. Denna enkät mäter munhälsorelaterad livskvalitet hos barn och ungdomar i 12–19-årsåldern och är speciellt utvecklad för att användas i studier som rör ortodontipatienter. Valideringen av den svenska översättningen visade att PIDAQ är lämplig att använda i studier på svenska ortodontipatienter.

Artikeln är publicerad i tidskriften Acta Odontologica Scandinavica och finns att läsa här:
Translation and validation of the Swedish version of the Psychosocial Impact of Dental Aesthetics Questionnaire (PIDAQ) for adolescents

Forskning om livskvalitet hos unga i nationell samverkan

Studien är den första i ett doktorandprojekt som bedrivs i samverkan mellan Folktandvården Stockholm, Folktandvården Östergötland och Malmö universitet. Projektet handlar om att undersöka hur jämställd ortodontivården är genom dels en registerstudie, dels en longitudinell klinisk studie där den validerade svenska versionen av PIDAQ kommer att användas. Syftet är att undersöka hur munhälsorelaterad livskvalitet hos barn och ungdomar påverkas av bettavvikelser, ortodontibehandling, ålder, kön och socioekonomi.

Doktorand Emma Göranson, övertandläkare i ortodonti i Norrköping, vann priset för bästa forskningsrapport på Riksstämman 2018 med denna studie som nu är publicerad. Emma handleds av bland andra Lillemor Dimberg, specialisttandläkare på Folktandvården Stockholm som forskar om livskvalitet hos barn med olika bettavvikelser, arbetar kliniskt med patienter och är utbildningsansvarig på avdelningen för ortodonti. Övriga handledare i forskargruppen är professor Lars Bondemark, docent Mikael Sonesson, docent Aron Naimi-Akhbar och docent Mats Bågesund.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>