Hem FORSKNING Mittuniversitetet och Försäkringskassan samverkar kring AI

Mittuniversitetet och Försäkringskassan samverkar kring AI

Publicerat av: Redaktionen

En ny satsning på forskning kring AI (artificiell intelligens) blir verklighet när Mittuniversitetet och Försäkringskassans IT-avdelning tecknar avtal.

Parterna finansierar satsningen gemensamt och nu ska en doktorand rekryteras.

– Vi har stor erfarenhet av att samverka med industrin kring doktorander och forskningsprojekt och resultaten är väldigt goda. När vi nu tar steget och samverkar också inom myndighetssektorn hoppas jag att det kan inspirera andra myndigheter. Samhället har mycket att vinna på det, säger Hans-Erik Nilsson, dekan vid fakulteten för naturvetenskap, teknik och medier vid Mittuniversitetet.

Mittuniversitetet och Försäkringskassan samverkar kring AI

Stefan Forsström är lektor vid Institutionen för informationssystem och –teknologi (IST) och också den som kommer att handleda den nya doktoranden. Foto: Torbjörn Bergkvist.

Försäkringskassans IT-avdelning och Mittuniversitetet har under ett års tid bedrivit förstudier inom AI och teknik för blockkedjor.

Under tiden har det också förts diskussioner om på vilket sätt samverkan skulle kunna fördjupas och ett steg är nu den gemensamma överenskommelsen att gemensamt finansiera en doktorand inom AI.

– Vi har ett av Sveriges största datacenter och nu kan vi bygga kunskap om maskininlärande analys av våra datamängder.

I förlängningen gör det oss till en ännu bättre leverantör av it-tjänster och it-drift, säger Peter Axelborn, verksamhetsområdeschef, Försäkringskassan, IT-produktion.

Finansieringen säkerställer en doktorandtjänst i fyra år samt att doktoranden får en handledare. Målsättningen är att doktoranden ska börja arbeta under första halvåret 2020.

– Uppdraget för den nye doktoranden borde vara väldigt attraktivt – det handlar ju om att bidra till att utveckla framtidens AI-lösningar tillsammans med Försäkringskassans kompetenta IT-team och samtidigt kombinera det med det egna drivet för forskning, säger Hans-Erik Nilsson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>