Hem NYHETER Nobelpriset i kemi uppmärksammas digitalt

Nobelpriset i kemi uppmärksammas digitalt

Publicerat av: Redaktionen

Den 10 december äger Nobelprisceremonin rum då Emmanuelle Charpentier och Jennifer A. Doudna tilldelas Nobelpriset i kemi.

Emmanuelle Charpentier gjorde upptäckten av CRISPR-Cas9 vid Umeå universitet.

Nobelpriset i kemi uppmärksammas digitalt

Emmanuelle Charpentier, Nobelpristagare i kemi 2020. Foto: Hallbauer&Fioretti

I Umeå finns stor kunskap kring gensaxen och dess revolutionerande betydelse för dagens forskning. Här finns också en omtalad forskningsmiljö och kultur – ofta en viktig pusselbit för vetenskapliga genombrott.

Med anledning av covid-19-pandemin kommer Umeå universitet inte att arrangera någon fysisk aktivitet i samband med Nobelprisceremonin den 10 december.

– Vi är väldigt stolta över Emmanuelle Charpentier och de upptäckter hon gjorde vid Umeå universitet. Vi ser fram emot att en dag kunna fira Nobelpriset i kemi ordentligt på Umeå universitet och att få möjligheten att bjuda hit Emmanuelle Charpentier, något vi vet att hon längtar efter också. Men nu är det tid att ta ansvar för våra medarbetare, studenter och samhället i stort, säger Hans Adolfsson, rektor vid Umeå universitet.

Däremot lyfter Umeå universitet såväl upptäckten som Nobelpriset digitalt, på webb och i sociala medier.

På Umeå universitets webb finns det mycket material med koppling till gensaxen – som dess betydelse för forskning och forskare, det klimat som Umeå universitet erbjuder för att kunna bedriva banbrytande forskning, information om Emmanuelle Charpentier och experter som kan berätta mer om gensaxen.

Se samlat material här:

https://www.umu.se/forskning/fordjupa-dig/gensaxen-crispr-cas9-revolutionerar-gentekniken/

Här finner du expertlistan:

https://www.umu.se/kontakta-oss/press/expertlista-inom-crisprcas9/

Emmanuelle Charpentier har återkommande lyft klimatet vid Umeå universitet som förutsättning för hennes forskning. Men hon är inte ensam om att uppleva klimatet som unikt.

Här finns fler röster som bekräftar bilden:

https://www.umu.se/reportage/oppet-klimat-for-banbrytande-forskning/

Utöver detta vill vi tipsa om framträdanden som Emmanuelle Charpentier kommer att göra inom Nobelprisorganisationens arrangemang till veckan, som sker digitalt.

Måndag 7 december, kl: 19.00

Diplomet och medaljen delas ut till Emmanuelle Charpentier, Nobelpriset i kemi, på svenska ambassadörsresidensen i Berlin.

Tisdag 8 december, kl: 11.00

Emmanuelle Charpentier och Jennifer A Doudna håller sina officiella nobelföreläsningar.

Onsdag 9 december, kl: 13.00–15.00

Emmanuelle Charpentier och den internationellt kände pianisten och artisten Igor Levit samtalar under rubriken Lärande i konst och vetenskap inom det populärvetenskapliga evenemanget Nobel Week Dialogue.

Torsdag 10 december, kl: 16.30

Nobelprisceremonin sänds från och med klockan 16.30 på www.nobelprize.org.

Under den 10 december deltar Emmanuelle Charpentier i podcasten The Nobel Prize Conversation där Adam Smith intervjuar Nobelpristagare om deras liv, arbete, misslyckanden och framgångar i syfte att lära känna individerna bakom Nobelpriset.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>