Hem Nyheter Nu är nya Friskoleavtalet tecknat

Nu är nya Friskoleavtalet tecknat

Publicerat av: Redaktionen

Det nya Friskoleavtalet med Almega har tecknats och rör 9 000 av Lärarförbundets medlemmar i fristående verksamhet.

Det handlar om allt från större arbetsplatser som till exempel Kunskapsskolan, Pysslingen och Internationella Engelska skolan till mindre enskilda fristående förskolor.

– Det är mycket välkommet att avtalet nu har slutits. Det finns flera tydliga förbättringar i det här avtalet och det kan, om det efterlevs, ge våra medlemmar en mycket bättre arbetssituation, säger Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande.

Förbättringar i nya avtalet

Nu är nya Friskoleavtalet tecknat

Jens Ranta, ombudsman på Lärarförbundet, har förhandlat fram det nya avtalet och ringar in några tydliga förbättringar:

– Vi har äntligen kommit överens om ett statistikavtal. Det har inte funnits förut och det vill vi som förbund alltid ha för att kunna utvärdera vad avtalet ger i praktiken, förklarar Jens Ranta.

En annan nyhet är att löneavtalet nu ger helt andra förutsättningar för en lokal och central utvärdering av avtalet, både vad gäller löneprocessen och utfallet.

– För att utveckla löneavtalet måste lokala parter ta ett gemensamt ansvar, noga gå igenom lönestrukturen och hur en önskad lönestruktur ska se ut, säger Jens Ranta.

Det förra avtalet löpte ut den 31 augusti och löneöversynerna har fått vänta på det nya avtalet.

Det nya avtalet ger också flera förtydliganden beträffande tidsbegränsade anställningar vilket bidrar till ökad trygghet för många medlemmar som inte har tillsvidareanställning.

Avtalet tecknades den 20 november 2017 mellan Almega Tjänsteföretagen och Lärarnas Samverkansråd med en avtalsperiod från 2017-09-01—2020-08-31. Avtalet är förutom de ändringar som gjorts i övrigt oförändrat. Läs mer om hela avtalet på Lärarförbundets hemsida

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>