Hem FORSKNING Ny hedersdoktor värnar personlig integritet inom dataområdet

Ny hedersdoktor värnar personlig integritet inom dataområdet

Publicerat av: Redaktionen

Den tyska datavetaren Marit Hansen har under sina år som forskare och dataskyddskommissionär varit banbrytande för begreppet dataskydd och integritet med hjälp av teknik.

För sitt bidrag till utbildning och forskning inom området vid Karlstads universitet utses hon till hedersdoktor vid fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap.

Ny hedersdoktor värnar personlig integritet inom dataområdet

Marit Hansen, hedersdoktor vid fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap, Karlstads universitet 2020. Foto: Markus Hansen.

Marit Hansen är en pionjär som sedan 25 år verkar utanför akademin i områdena dataskydd, personlig integritet och säkerhet med stöd av såväl teknologi som lagstiftning.

Hon är dataskydds-kommissionär i delstaten Schleswig-Holstein i Tyskland sedan 2015 och har även flera andra uppdrag inom området.

2018 utsågs hon till ledamot i den nationella kommissionen om dataetik i Tyskland.

Marit Hansen har i offentliga debatter och i diskussioner med politiker tagit strid för personlig integritet inom dataområdet som en grundläggande medborgerlig rättighet.

Samarbetet resulterat i publikationer och utökad forskningssamverkan

Med sin höga kompetens har Marit Hansen bidragit starkt till utbildning, forskarutbildning och forskning i datavetenskap vid Karlstads universitet. Hon har medverkat i konferenser, kurser och sommarskolor, samt i flera EU-projekt tillsammans med forskargruppen PriSec inom datavetenskap vid lärosätet.

Samarbetet har resulterat i ett flertal vetenskapliga publikationer och utökad forskningssamverkan. Marit Hansens generösa deltagande har medverkat till hög kvalitet på utbildningen på avancerad nivå och forskarnivå samt lett till stora framgångar inom forskningen.

– Jag känner mig verkligen priviligierad som får ta emot det här hedersdoktoratet, säger Marit Hansen. Det är en ära att få ingå i en så exklusiv skara människor, noga utvalda av Karlstads universitet. Personligen har jag starka band till Sverige, dels för att mina förfäder levde där och dels för att jag ofta upplevt den genuina svenska gästfriheten och då speciellt i Karlstad. Jag är tacksam över universitetets val att uppmärksamma mina framgångar inom dataskydd, både från ur det tekniska och det juridiska perspektivet.

Inte minst i dessa dagar då det är extra aktuellt. Det ger stark motivation, både för mig och andra som arbetar inom ämnet då vi behöver göra än mer framsteg för att effektivt och praktiskt skydda varje människas rättigheter och friheter. Jag ser fram emot ytterligare samarbete med Karlstads universitet inom detta tvärvetenskapliga ämnesområde.

Akademisk högtid 2020

Marit Hansen kommer att promoveras till hedersdoktor vid Akademisk högtid som firas den 27 november vid Karlstads universitet.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>