Hem Efter plugget Ny it-lösning gör Historiska museets samlingar tillgängliga för hela världen

Ny it-lösning gör Historiska museets samlingar tillgängliga för hela världen

Publicerat av: Redaktionen

– Allmänheten och vetenskapen kommer att få mycket bättre tillgång till våra samlingar när vi fått vår nya lösning på plats.

Och tanken svindlar när man tänker på vad det kan betyda, nationellt och globalt.

Ny it-lösning gör Historiska museets samlingar tillgängliga för hela världenDet säger Wilhelm Lagercrantz, digital utvecklingsstrateg på Statens Historiska museer. Där påbörjas nu arbetet med att implementera den avancerade lösning för att hantera Historiska museets omfattande samling och göra den tillgänglig digitalt, som man köpt från det svenska it-bolaget Axiell.

Axiell samarbetar med organisationer, stater och enskilda museer över hela världen, så Statens Historiska museer är i gott sällskap. Andra kunder är några av världens mest ansedda prestigemuseer, t ex Smithsonian i USA och Natural History Museum i England.

Inom museivärlden arbetar man sedan länge över nationsgränser. Museer har mycket gemensamt med liknande museer i andra länder och delar med sig av kunskap och sätt att arbeta.  Genom att digitalisera och använda standards för hur en institution hanterar metadata så underlättas forskning och museer kan lättare dela sina samlingar med omvärlden.

– Axiell erbjuder en lösning som är utvecklad för att kunna realisera de visioner som museer har för att erövra den digitala världen,  säger Joel Sommerfeldt, Koncernchef och VD på Axiell.

202 av världens länder har museer, bara i Europa finns ca 31 000. Det finns inga säkra siffror på hur många föremål det finns totalt på alla världens museer eftersom digitaliseringen just nu sker, men än så länge hanterar Axiells kunder cirka 700 miljoner föremål i en lösning som Axiell har levererat.  Bolaget har en multinationell utvecklingsstyrka med teknikhubbar i Australien, Kanada, Holland och i Lund. Huvudkontoret ligger i Lund, det finns 26 kontor över hela världen och kunder i 55 länder.

– Det är en fantastisk sak att våra samlingar knyts ihop på detta sätt. En sökning som startar hos oss på Historiska museet kan komma att förflytta besökaren till att få information från andra arkiv på andra kontinenter. Vi är förväntansfulla inför samarbetet med Axiell. Det kommer att berika våra samlingar att arbeta med digitala lösningar på nya sätt, säger Wilhelm Lagercrantz.

Sveriges historiska arv
Statens historiska museer (SHMM) består av Historiska museet, Kungliga Myntkabinettet och Tumba bruksmuseum.  Historiska museet är ett av Sveriges viktigaste museer och med ett regeringsuppdrag att förvalta Sveriges historiska arv. Upphandlingen som nu avslutats har gjorts noggrant.

Nu börjar det omfattande arbetet med att migrera data från gamla system till det nya. Det var flera hundra år sedan som de första registreringarna av föremål gjordes så man har en lång historia av att arbeta noggrant och korrekt med sina föremål. Det man står framför nu är mer än ett paradigmskifte.

Från nedplitade handskrifter, via kartotek på papper och i flera system till en gränslös värld av som inte bara består av digitalisering av föremål utan också av att berika en samling på ett effektivt sätt och göra den tillgänglig.

Historiska museet har mer än 10 miljoner föremål i sina samlingar samt Europas största samling av objekt från vikingatiden, och samlingen ökar ständigt.

– Det är ett privilegium att få arbeta med it i kulturens namn. Jag ser det som att vi säkrar kunskap för framtiden genom att både bevara och utveckla. Det finns ett enormt intresse för våra tjänster och all den mängd kunskap som blir tillgänglig för så många via oss, säger Joel Sommerfeldt.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>