Hem SkolNivåEftergymnasial Utbildning Ny utbildningssatsning – från elektriker till industrielektriker

Ny utbildningssatsning – från elektriker till industrielektriker

Publicerat av: Redaktionen

En ny satsning ska råda bot på bristen på industrielektriker och nu finns två nya utbildningsvägar till yrket.

För det första lanseras ett helt nytt utbildningspaket för installationselektriker som vill omskola sig till industrielektriker och för det andra breddas behörigheten på gymnasieskolans elprogram.

– Industrielektriker är ett allmänt omvittnat bristyrke och därför behövs en större insats. Vår samverkan med berörda parter har fallit väl ut och vi kan nu presentera två nya rekryteringsvägar, säger Fredrik Gunnarsson, ansvarig för kompetensförsörjning på Industriarbetsgivarna.

Utbildningspaket för att bli industrielektriker

Ny utbildningssatsning – från elektriker till industrielektriker

Från och med hösten 2019 finns möjligheter för installationselektriker att vidareutbilda sig till industrielektriker. Detta görs för att underlätta företagens rekrytering.

– Tillsammans med Installatörsföretagens utbildningsbolag INSU har Industriarbetsgivarna tagit fram ett utbildningspaket i syfte att omskola installatörselektriker till industrielektriker. Ett inriktningsavtal finns mellan oss och INSU, avseende utbildningsinnehåll och kostnad och tanken är att Industriarbetsgivarnas medlemsföretag på ett smidigt sätt ska kunna beställa kompletterande utbildningar, säger Fredrik Gunnarsson.

Utbildningspaketet består av nio moduler, där praktisk ellära och elkraftteknik, programmerbara styrsystem, reglerteknik och HMI-programmering är exempel på moduler. Utbildningsformen är flexibel – vissa av modulerna är leds av handplockade lärare och andra moduler genomförs som distansutbildning på webben. För att få en djupare förståelse kring industrielektrikers arbete får kursdeltagarna träna i verklighetsnära laboratorier.

– Vi är övertygade om att många kommer att inse det fördelaktiga upplägget med den här utbildningen och vi förbereder oss på att kunna utveckla ännu fler utbildningsplatser, säger Jens Back vd på INSU.

Nya möjligheter för elever på gymnasiets el-och energiprogram

Nytt för i år är också att de elever som går på gymnasiets elprogram kommer att kunna få alla behörigheter även genom att gå inriktning mot industrielektriker/automation, något som inte gick tidigare. Detta är möjligt tack vare elbranschens storsatsning på elteknikbranschens gymnasieskolor, så kallade ETG-gymnasier.

– Denna nya möjlighet kommer vi att informera våra medlemsföretag om och förhoppningen är att fler av företagen ska bli aktiva och engagerade i ETG-skolornas programråd, inte minst för att säkerställa både kvalitet och arbetsplatsförlagt lärande, fortsätter Fredrik Gunnarsson.

En första insats gjordes tidigare i höst då parterna tillsammans med företagen genomför informationsträffar i Avesta och Nyköping.

– För oss är det självklart att engagera oss i den här utbildningen, vi har ett kontinuerligt behov av industrielektriker, dessutom är det roligt att samverka med utbildningen de lyssnar på vad vi säger, säger Jan Björklund på Stora Enso Fors utanför Avesta.

Madeleine Olivemark på Outokumpu i Avesta håller med och fyller på:

– Det är avgörande för oss att få in ny kompetens, inte minst inom drift och underhåll. Den tid vi lägger ned på att engagera oss i utbildningen med att ta emot alla elever som deltar i arbetsplatsförlagt lärande och andra typer av lärande på arbetsplatser får vi på sikt igen många gånger om.

Skolledningen på Karlfeldtgymnasiet i Avesta anser att företagens med- och påverkan i utbildningen är den viktigaste anledningen till att man nu har fulla klasser på alla yrkesprogram med industriinriktning.

– Samverkan med företagen är A och O, utan deras engagemang hade vi aldrig kunnat vända antagningsläget och få de siffror vi har idag, säger gymnasiechefen Rolf Engman.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>