Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Ny vidareutbildning för rektorer i Gävleborg

Ny vidareutbildning för rektorer i Gävleborg

Publicerat av: Redaktionen

Det är dags för skolledare att söka till Rektorsprogrammet.

Mittuniversitetet har sedan 2015 drivit utbildning av nya skolledare, och nu startar också en vidareutbildning för erfarna rektorer.

Ny vidareutbildning för rektorer i Gävleborg

Båda utbildningarna är öppna för rektorer i Gävleborgs län.

En helt ny fortbildning för erfarna rektorer startar vid Mittuniversitetet till hösten. Den riktar sig till skolledare som redan har genomfört rektorsprogrammet och omfattar 7,5 högskolepoäng.

– Fortbildningen knyter an till skolledarnas vardagsarbete för att utveckla kunskapen om skolans styrning, ledning och ledarskap. Inte minst i förhållande till en skolutveckling där elevers lärmiljöer och kunskapsutveckling står i centrum, säger Ulrika Auno, administrativ chef för Rektorsprogrammet vid Mittuniversitetet .

Följande delar ryms i utbildningen,

  • rektorers chef- och ledarskap,
  • rektorer och systematiskt kvalitetsarbete,
  • rektorer, skolutveckling och kultur,
  • rektor och elevers lärmiljöer.

Utöver det ger Mittuniversitetet redan Rektorsprogrammet som är en akademisk utbildning på avancerad nivå. Den är obligatorisk för alla nyanställda rektorer och vänder sig även till förskolechefer, samt andra med motsvarande ledningsuppdrag. Utbild­ningen omfattar 30 högskolepoäng och genomförs under en treårsperiod med tre delkurser som ingår – skolledarskap, skoljuridik och myndighetsutövning samt mål och resultatstyrning.

– Skolledarskapskursen går som en röd tråd genom Mittuniversitetets rektorsprogram – ett upplägg som vi är ensamma om. Det ger en direkt koppling mellan teori och praktik och gör det lättare att kombinera studier med arbete, säger Ulrika Auno.

Ett unikt upplägg
Mittuniversitetets utformning av Rektorsprogrammet utgår från begreppet korstryck, som beskriver de olika lojaliteter och ibland motstridiga krav som ställs på dagens rektorer och förskolechefer. Dels ska de agera som resultatansvariga gentemot skolhuvudmannen, dels som verksamhetsansvariga, där de bland annat måste väga in faktorer som inte alltid rimmar med de ställda kraven.

Det är skolhuvudmännen som anmäler skolledare till de olika utbildningarna. Ansökan sker till Skolverket senast 18 april.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>