Nya pedagogiska verktyg för att upptäcka livet i havet och förstå Östersjöns ekosystemtjänster
Hem EFTER PLUGGET Nya pedagogiska verktyg för att upptäcka livet i havet

Nya pedagogiska verktyg för att upptäcka livet i havet

Publicerat av: Redaktionen

Välkommen till pressträff om Uteklassrum Östersjön och Östersjökompassen!

När: Torsdag 25/8 kl 10.00

Var: Stranden vid Snickarhaken på Äspet i Åhus

Ekosystemtjänster är ett klurigt och komplext begrepp. Men det är viktigt att vi lär oss om människans beroende av naturen.

– Vi behöver bli medvetna om att människan är en del av naturen. Att vi behöver rent vatten och fisk, att kunna bada och må bra i naturen. Och för att förstå ekosystemtjänster behöver vi lära känna det myllrande livet i vattnet, säger Sam Peterson, naturpedagog på naturum Vattenriket.

Sam och hans kollega Erik Kohlström har tagit fram två pedagogiska verktyg, Uteklassrum Östersjön och Östersjökompassen. Naturum Vattenriket lanserar verktygen på Östersjödagen 25 augusti tillsammans med gymnasieklasser från Österänggymnasiet i Kristianstad.

Nya pedagogiska verktyg för att upptäcka livet i havet och förstå Östersjöns ekosystemtjänster

Östersjökompassen är ett nytt pedagogiskt verktyg för att förstå havets ekosystemtjänster. Foto: Biosfärkontoret.

– Verktygen ger stöd och inspiration för lärare och elever att upptäcka och undersöka Östersjöns liv och ekosystemtjänster. Det handlar om att väcka nyfikenhet och engagemang för havet. Att förstå att vi faktiskt behöver den där lilla räkan med blågulrandiga ben! säger Sam.

Uteklassrum Östersjön och Östersjökompassen är anpassade för att användas i så gott som hela Östersjön. Från Skånes sandiga kuster till Stockholms skärgård och Höga kustens klippor.

Från och med lanseringsdagen finns verktygen att ladda ned utan kostnad från Vattenrikets hemsida och WWFs projekthemsida.

Återskapa Östersjöns livskraft
Uteklassrum Östersjön och Östersjökompassen har tagits fram av naturum Vattenriket som en del i projektet ”Återskapa Östersjöns Livskraft”. Projektet drivs av Världsnaturfonden WWF med finansiering från Svenska Postkodlotteriet tillsammans med Biosfärkontoret Kristianstads Vattenrike, länsstyrelserna i Västernorrland och Stockholm, Skärgårdsstiftelsen och Sportfiskarna 2020-2023.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>