Hem Debatt Nytt material för att stärka ungas kunskaper om upphovsrätt på nätet

Nytt material för att stärka ungas kunskaper om upphovsrätt på nätet

Publicerat av: Redaktionen

Idag är vi många som skriver, postar bilder, delar och kommenterar på nätet.

För att öka kunskapen om upphovsrätt och förtal har Statens medieråd tagit fram ett nytt lektionsmaterial som bygger på tre dokumentärpoddar – Bungyjump-fallet, Swefilmer-målet och Instagram-målet.

Nytt material för att stärka ungas kunskaper om upphovsrätt på nätet

Lektionerna tittar närmare på tre rättsfall med fokus på upphovsrätt och förtal.

Med utgångspunkt från de dokumentära inslagen i poddarna ges underlag till övningar där elever på högstadiet och gymnasiet får möjlighet att fördjupa sig i olika frågeställningar och fallgropar.

Det nya lektionsmaterialet hittar du på webbplatsen MIK för mig.  MIK för mig innehåller kostnadsfria övningar i medie- och informationskunnighet, MIK.

— I dagens medielandskap är vi både konsumenter och producenter av medieinnehåll. Därför behöver vi ha kunskap om vilka rättigheter och skyldigheter vi har. Vi hoppas att det här lektionsmaterialet ska kunna bidra till ökad kunskap och intressanta diskussioner i klassrummen, säger Helena Dal, verksamhetsansvarig Information och vägledning på Statens medieråd.

Här hittar du lektionsmaterialet:

Lektionsmaterialet om upphovsrätt och förtal finns på webbplatsen MIK för mig, antingen som färdiga lektioner eller som enskilda övningar.
> Här hittar du lektionen om upphovsrätt
> Här hittar du lektionen om förtal

För att hitta de enskilda övningarna, välj Publicera i filterfunktionen under #ämne på webbplatsen MIK för mig.
> Hela lektionsmaterialet hittar du på webbplatsen MIK för mig

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>