Hem NYHETER Örebro universitet väljer Proact för ny AI-satsning

Örebro universitet väljer Proact för ny AI-satsning

Publicerat av: Redaktionen

Örebro universitet implementerar ny IT-infrastruktur som möjliggör innovation och nya AI-tillämpningar.

Investeringen ger större möjligheter för det 60-tal forskare som är direkt engagerade inom AI och kommer även att stödja universitetets arbete med att sprida sitt kunnande till företag och offentliga aktörer.

Örebro universitet väljer Proact för ny AI-satsning

Örebro universitet får nu en större gemensam IT-kapacitet för att stödja sin verksamhet inom AI-området, som bedrivits i över 20 år. Hjärtat i det nya systemet är en superdator för AI-beräkningar som är uppbyggd av tiotusentals GPU-kärnor. Ett uppdaterat flash-baserat lagringssystem tillför dessutom högre kapacitet samt avsevärt förbättrad prestanda.

– Det nya AI-systemet från Proact är en toppmodern och samtidigt kostnadseffektiv lösning för universitetets behov.

Det är inte bara avsett för de forskare som arbetar med att utveckla AI som metod, utan blir också en resurs för andra områden där vi vill öka möjligheterna att ta hjälp av AI och maskininlärning, säger Daniel Skipper, IT-chef vid Örebro Universitet.

Det nya systemet kommer direkt till nytta för projekt inom flera forskningsområden, bland annat bildanalys, robotik och kryptoanalys. De får nu bättre möjligheter att göra tunga beräkningar. Genom att IT-avdelningen tar över ansvaret för datahantering och åtkomstkontroll får även säkerheten ett lyft. Det har betydelse för att universitetet ska klara de höga krav på säkerhet och integritet som ställs inte minst inom samhällsnära och hälsoinriktad forskning.

– Det är roligt att vi kan hjälpa Örebro universitet att bli ett ännu vassare kompetenscenter inom AI. Vår lösning innehåller det senaste inom infrastruktur för AI, samtidigt som den är ”molnanpassad” och ger universitetet möjlighet att bygga vidare på den lagringsplattform som vi tidigare levererat, säger Lena Eskilsson, VD för Proact IT Sweden AB.

– Ett skäl till att Proacts lösning passade oss så bra är att den är enkel att skala upp. Den fungerar också i den hybridmiljö vi vill bygga, där det ska vara enkelt att flytta data och beräkningar mellan universitetets datacenter och olika molntjänster, Även om den nya AI-systemet tillför mycket kraft så kan det bli aktuellt med uppgifter som kräver ännu större datorkapacitet, något som finns tillgängligt i molnet, säger Daniel Skipper.

Örebro universitet har drivit verksamhet inom AI sedan 1990-talet. Vid Institutionen för Naturvetenskap och teknik finns ett 60-tal forskare som arbetar inom den internationellt erkända forskningsmiljön AASS (Centrum för tillämpade autonoma sensorsystem). Vidare har Örebro universitet tagit initiativ till kunskapsöverföring och samarbete med företag och offentlig sektor inom sin region. Syftet är att sprida AI-kompentens och göra AI mer tillgängligt som verktyg för näringsliv och förvaltning.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>