Hem Nyheter Premiär för mattekluringbanan i Hågelbyparken i Botkyrka

Premiär för mattekluringbanan i Hågelbyparken i Botkyrka

Publicerat av: Redaktionen

I samarbete med Botkyrka kommun öppnar Tekniska museet ”mattekluringbanan” i Hågelbyparken.

Idén kommer från det populära Maker Tour-projektet och förenar matematik, teknik och naturvetenskap.

Chiffer, kubpussel och kodplankor är några av stationerna på den spännande banan som är tänkt som pedagogiskt program för skolklasser och andra parkbesökare.

Premiär för mattekluringbanan i Hågelbyparken i Botkyrka

Nu är det premiär för mattekluringbanan i Hågelbyparken i Botkyrka – kreativitet och problemlösning för unga.

– Mattekluringbanan med olika stationer har tidigare gjort succé i Kronoberg inom ramen för projektet Maker Tour – Mot Nya Höjder.

Nu har det blivit dags för unga i Botkyrka att knäcka koder och lösa chiffer samtidigt som de får möjlighet att aktivera sig utomhus, säger Maria Olsson, enhetschef och ansvarig för Maker Tour – programmering i skolan.

Projektet Maker Tour – programmering i skolan är Tekniska museets hyllade satsning för mellanstadieelever i utsatta områden i Stockholm med syfte att stimulera intresset för teknik och programmering.

Det tre veckor långa utbildningspaketet består av lärarintroduktion, workshops, kreativa utmaningar, lärarinspirationskvällar och gratis lovverksamhet. Mattekluringbanan i Botkyrka är en fristående del i projektet och en möjlighet för alla unga att upptäcka glädjen i teknik och naturvetenskap.

Invigning 10 september

Mattekluringbanan i Hågelbyparken invigs 10 september kl. 13.30-15.00. Mellanstadieelever från Botkyrka kommer att finnas på plats och lokalpolitiker och representanter från Botkyrka kommun har bjudits in. Media är också välkomna att delta.

Mattekluringbana med sex stationer

Banan består av sex olika kluringstationer: ett pussel, en 3D-kub, ett chiffer, en grafoptimering, ett 3D-pussel och kodplankor. Med hjälp av en karta får eleverna orientera sig mellan stationerna i parken. Vid varje station får man en bokstav när man löst ”kluringen”. I slutet har man sex bokstäver som gruppen ska sätta ihop till ett lösenord. Mattekluringbanan tar omkring 60 minuter att genomföra. Botkyrka kommun har även tagit fram ett resursmaterial som klasserna som genomfört banan kan arbeta vidare med.

Hågelbyparken är öppen för alla

Det är inte bara skolelever som har möjlighet att gnugga sina geniknölar i höst – mattekluringbanan är även öppen för Hågelbyparkens andra besökare vardagar mellan 08.00 och 15.00 då stationerna är fullt utrustade med material.

– Lars Magnus Ericsson som lät anlägga Hågelbyparken i Botkyrka är för många mer känd för sitt arbete inom telefonin. Som 17-åring uppfann han Sveriges första telefon. Att få vara med och uppmuntra fler barns nyfikenhet och logiska tänkande just här i Hågelbyparken känns både naturligt och väldigt stimulerande. Vi hoppas att många unga vill komma hit och utmanas, säger Cina Staron, platschef vid Hågelbyparken.

Mattekluringbanan kommer att finnas i Hågelbyparken under hösten 2020. Våren 2021 flyttar den vidare till Tensta. Hågelbyparken är en mötesplats för människors välbefinnande samt för det goda och öppna samhället. Förutom mattekluringbanan finns det mycket annat att uppleva – se mer på www.hagelby.se

Maker Tour – programmering i skolan

Maker Tour – programmering i skolan vänder sig till elever i utsatta områden i Stockholm. Med hjälp av en programmeringsbuss lastad med pedagoger, datorer, kretskort och robotar rullar Tekniska museet ut till mellanstadieklasser i dessa områden. Det tre veckor långa utbildningspaketet består av lärarintroduktion, workshops i skolan och på museet, kreativa utmaningar, lärarinspirationskvällar samt gratis lovverksamhet. Från mars 2020 har Tekniska museets pedagoger inte kunnat besöka klasserna som vanligt på grund av Coronapandemin. Verksamheten har istället anpassats till rådande situation genom ett innovativt digitalt upplägg. Skolorna får låna museets robotbyggsatser till klassrummen och lärarna och eleverna får digital handledning av museipedagogerna under hela projektets gång, något som har visat sig fungera mycket väl.

Bakgrunden till Maker Tour – programmering i skolan är det ökande behovet av personer med teknisk och digital kompetens. Teknisk och digital kunskap är en demokratisk rättighet – men idag rekryteras elever till teknikprogrammet bara ur en tredjedel av befolkningen. Fler behöver alltså utbildas – från alla grupper i samhället. Genom utbildningssatsningen Maker Tour – programmering i skolan vill science centret Tekniska museet bidra till att säkra Sveriges framtida kompetensförsörjning och innovationskraft inom teknik och programmering. Satsningen finansieras av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse som ett integrationsprojekt. Härigenom är det också helt kostnadsfritt för skolorna att delta.

Maker Tour – Mot Nya Höjder

På Tekniska museet bedrivs olika aktiviteter under Maker Tour-paraplyet. Ett av dessa är Maker Tour – Mot Nya Höjder, ett utbildningskoncept som gör det enkelt för lärare att öka sina elevers intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Projektet jobbar också för att bygga broar mellan skolan och näringslivet. Det startade 2014 i Kronoberg och finns idag även i Gävleborg och på Gotland.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>