Hem SKOLNIVÅGYMNASIUM Relevanta praktikplatser och nära koppling till branschen viktigt för elever som väljer yrkesprogram

Relevanta praktikplatser och nära koppling till branschen viktigt för elever som väljer yrkesprogram

Publicerat av: Redaktionen

I Gymnasierapporten 2016, av Gymnasium.se, framkom bland annat att elever som väljer yrkesprogram lägger stor vikt vid just relevanta praktikplatser och skolans koppling till branschen.

Undersökningen genomfördes bland medlemmar på Gymnasium.se och består av svaren från 1688 ungdomar som ska välja eller redan har valt gymnasium.

Relevanta praktikplatser och nära koppling till branschen viktigt för elever som väljer yrkesprogram

På frågan ”Hur viktigt är det att en gymnasieskola har nära koppling till verkligheten och relevanta branscher?” svarar 85 % av eleverna som tänker studera/studerar just nu på yrkesprogram anser att gymnasieskolornas kopplingar till verkligheten och relevanta branscher påverkar deras val, och närmare 40 % tycker att det är jätteviktigt. Eleverna väljer alltså skolor som upprätthåller kontakter med branscher och näringslivet, utifrån att det speglas i deras marknadsföring.

Väldigt viktigt med relevanta praktikplatser
Nästan 90 % av de elever som ska studera/studerar på ett yrkesprogram tycker att det är jätteviktigt eller påverkar deras val av gymnasieskola att gymnasieskolorna kan erbjuda relevanta praktikplatser. Detta visar på att de som ska studera/studerar på yrkesprogram intresserar sig mycket för att ha praktik och hur relevant den är, de vill nå praktisk erfarenhet under sin utbildning.

I den här rapporten från Gymnasium.se undersöks gymnasieväljares attityder och åsikter kring gymnasievalet och även hur detta val påverkas av elevernas framtidsplaner. Undersökningen tar även reda på hur målgruppen (gymnasieväljarna) ser eventuella statusskillnader mellan program, hur de funderar/funderade kring sitt val av gymnasieprogram samt vilka yrken som lockar.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>