Hem REPORTAGE Så skyddar du dina barn på nätet

Så skyddar du dina barn på nätet

Publicerat av: Redaktionen

Barn spenderar idag väldigt stor del av deras vakna tid genom att använda olika typer av tjänster på nätet. Ofrånkomligt ställs de också inför stora risker på nätet. Men det finns råd att få, Albin Zuccato från Sentor , ger här 7 råd för att skydda ens barn på nätet.

Idag har de flesta barnfamiljer flera datorer, surfplattor och mobiler. Enligt en färsk undersökning* uppger även 97 procent av barnen mellan 12-15 år att de använder internet dagligen och att 95 procent av dem har använt ett socialt nätverk. 85 procent uppger också att de använder Instagram och 81 procent säger att de har använt, det för många föräldrar, helt okända sociala mediet Snapchat.

Unga spenderar allt mer tid på nätet och några av de mest populära aktiviteterna är att spela spel, streama videomaterial, chatta och använda olika typer av sociala medier.

Det finns fog för att säga att många barn idag tillbringar mer tid på nätet än vad de gör i skolan eller med familjen. Mycket av kommunikationen som tidigare utbyttes i person eller över telefon sker nu istället via chattar och sociala medier.

Kriminella utnyttjar barns okunskap

När barn spenderar så mycket tid på nätet samtidigt som de använder sig av så många olika tjänster så är det ofrånkomligt att de ställs inför stora risker på nätet. Barn kan bland annat utsättas för mobbing, grooming, pedofiler och olika former av datorvirus.

Som förälder ställs man inför en svår situation. Ofta känner man sig maktlös eftersom man har svårt att hänga med utvecklingen eller inte klarar av att hålla koll på vad ens barn ägnar sig åt på nätet.

9fac81ab503fba89_org

Albin Zuccato, informationssäkerhetschef på Sentor

– Mitt råd är att försöka förmedla kunskap om hur man ska bete sig på nätet och ge information om vilka risker som finns. Det gäller att få ens barn att förstå att de inte ska chatta och lämna ut information till personer de inte vet vilka de är, precis som de inte ska bli lurade att följa med någon okänd person som stannar till utanför skolgården, säger Albin Zuccato, informationssäkerhetschef på Sentor .

Följ dina barn på sociala medier

Även om det är svårt att hålla koll på allt som skrivs går det att försöka närma sig barnen på deras hemmaplan. Genom att bli vän med sina barn på sociala medier går det att hålla koll på vad de publicerar.

– Så länge de sköter sig är det bra att vara en tyst observatör. Men om ens barn skulle lägga ut en olämplig bild eller uppdatering är det bra att snabbt kunna påtala detta och förklara varför det är inte är en bra idé. Jag brukar säga till mina barn att om du inte vill att din pappa ska se den här bilden eller uppdateringen, så ska den förmodligen inte publiceras på nätet över huvud taget, avslutar Albin.

 

7 råd från experten – Så kan du skydda dina barn på nätet

1. Interagera inte med främlingar

Påtala vikten av att ditt barn inte under några omständigheter lämnar ut information om sig själv eller låter sig luras att ta bilder eller att skicka videoklipp. Förklara för barnet att det många gånger inte är den personen som de tror att det är som verkligen sitter på andra sidan skärmen.

Det är idag otroligt lätt att luras eftersom mycket information är publik och går hämta på nätet. Var även extremt tydlig när du förklarar varför det är en dålig idé att mötas upp i verkliga livet med en person som ditt barn bara pratat med online.


2. Påtala vikten av att välja bra lösenord

Precis som många vuxna väljer barn alldeles för enkla lösenord. Många använder dessutom samma lösenord till flera tjänster på nätet. Det gör det enkelt för många med onda avsikter (både personer i barnets ålder och bedragare) att komma åt barnets konto.

Förklara att det är viktigt att välja lösenord med flera tecken, gärna med över 13 tecken. Ett bra tips är att skapa lösenord i form av meningar som är lätta att komma ihåg, exempelvis ”Ludde är snart 13 år”.


3. Det finns ingen ångerrätt på nätet

Förklara för dina barn att när något publiceras på nätet är det redan försent att ångra sig. Bilder, filmer, och texter som publiceras finns där för evigt. Även om du raderar din uppdatering finns det fortfarande en möjlighet att någon redan hunnit se den eller sparat ned ditt innehåll.

Det är också värt att poängtera att innehåll sprider sig väldigt snabbt på nätet. Skämtbilden som lades upp på en kompis i kalsonger kan snabbt spridas till resten av plugget och göra att personen i fråga utsätts för mobbing, vilket kanske inte var intentionen från början.


4. Ta en diskussion om netikett

Ett stort problem bland unga är mobbing på nätet. De syns inte alltid för vuxna men det pågår hela tiden i det tysta. För de som drabbas är det hemskt eftersom de aldrig har en fristad, oavsett om de befinner sig i skolan eller någon annanstans kommer mobbarna åt offret via nätet.

Ta en diskussion med ditt barn om hur man ska bete sig på nätet och vilka saker som inte bör sägas på nätet (bör förmodligen inte sägas någon annanstans heller).

Även om ens barn bara upplever att de retas kan den som utsätts uppleva det på helt annat sätt. Fråga ditt barn ”hur kul det vore om någon sa dumma saker om dig?”.


5. Var engagerad i dina barns digitala liv

Ta del i vad som är hett för stunden. Vilka sociala nätverk använder dina barn? Vilka chattar de med? Vad har de för intressen? Försök följa dina barns aktivitet i den mån det går och försök hålla en öppen dialog kring dina barns användning av olika tjänster och program.

Ju bättre engagerad du är, desto snabbare kan du upptäcka tecken på mobbing och andra oroande tecken. Du får som förälder också en helt annan förståelse för den värld som dina barn spenderar enormt mycket tid i.


6. Anpassa barnens internetanvändning

Det går att på ganska lätta sätt anpassa barnens internetanvändning så att de inte i onödan behöver utsättas för pornografi och sidor med olagligt innehåll (så som torrentsiter). På de flesta webbläsare går det exempelvis att ställa in ett filter för parental control, som filtrerar bort olämpligt material.

Det går också att ställa in så att barn måste be om lov hos föräldrar för att ladda ned applikationer till surfplattor och mobiltelefoner. Det går även att förbjuda köp inuti appar så att de inte luras att spendera pengar de inte har.


7. Installera säkerhetsprogram

Även om antivirus-program inte ger ett fullständigt skydd är det rekommenderat att installera det på familjens enheter. På så vis går det att undvika att enheter infekteras av skadlig kod. Många antivirus-program ger även möjlighet att begränsa vilka sidor som inte ska tillåtas och om användaren ska ha möjlighet att installera filer.

* Svenskarna och Internet 2015

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>