Hem PEDAGOGSNACK Säg hej till Soprobotarna 2.0

Säg hej till Soprobotarna 2.0

Publicerat av: Redaktionen

Renhållningen Kristianstad har som mål att bli ledande i Sverige inom avfallshantering år 2020.

En del av detta kräver ett tydligt, roligt och pedagogiskt arbete mot barn och skolor.

Säg hej till Soprobotarna 2.0

Under 2017 tog Renhållningen fram ett antal soprobotar som ska vara centrala karaktärer i projekt och material riktade mot barn. Under våren 2018 bjöds årskurs 1 från Rönnowskolan i Åhus in till en workshop för att tillsammans ta fram namn till robotarna.

”Vi blev bjudna på en rolig, inspirerande, lärorik och spännande dag. Nu vet vi mer om sopsortering och avfall. Tack!” – Sarah Oskarsson, lärare på Rönnowskolan

Nu har robotarna genomgått en transformation för att bli tredimensionella och lanseras tillsammans med sina nya namn:

Säg hej till Soprobotarna 2.0 14

Blixten är roboten för batterier. Han är en laddad filur som älskar att driva och skoja med andra. Om han inte är laddad så blir han lätt trött och fyller på med energi hemma. Han är smart men tycker bara om enkel matematik som plus och minus.

Säg hej till Soprobotarna 2.0 15Elvis är roboten för mindre elavfall. Låt inte hans storlek lura dig, han är liten men väldigt smart och teknisk. Ibland skärmar han av sig när han blir trött men det är lätt att veta vilka knappar att trycka på för att göra honom glad igen, då är det bara ljud och ljus som gäller. Hans favoritband är Electric Banana Band.

Säg hej till Soprobotarna 2.0 16Glödis, roboten för ljuskällor, är ett riktigt ljushuvud. Hon lyser upp tillvaron och glöder inombords av glädje och värme. Dock är hon lite känslig så man ska vara försiktig att inte skada hennes känslor, då kan det bli rödljus.

Säg hej till Soprobotarna 2.0 17Restis är vår Restavfallsrobot. Många tycker nog att han är lite av en udda fågel som brinner för mycket. Han älskar brännboll och att dansa, men tycker absolut inte om kyla.

Säg hej till Soprobotarna 2.0 18Matilda är roboten för matavfall. Hon är väldigt noga och tycker om rätt sak på rätt plats. Hon är roboten som är mest miljömedveten då hon gärna äter ekologiskt och åker buss. Hon förnyar sig gärna men är allra mest känd för sin speciella doft.

Säg hej till Soprobotarna 2.0 19Papyrius är roboten som ansvarar för alla pappersförpackningar. Han han en ganska torr humor men är färgstark och anpassar sig lätt till olika situationer.

Säg hej till Soprobotarna 2.0 20Plastina är roboten för plastförpackningar. Hon är en kramgod filur som lätt blir kär och smälter för andra men är trots detta svår att bryta ner. Ibland kan anses som lite hal och inte önskvärd.

Säg hej till Soprobotarna 2.0 21Genis, roboten för ofärgade glasförpackningar, är väldigt mycket för vett och etikett. Hon är transparent och visar lätt sina känslor, ibland kan hon vara lite korkad men är oftast en saftig typ. Favoritsylten är jordgubb.

Säg hej till Soprobotarna 2.0 22Skärvan är den mest mångkulturella roboten och kommer från utlandet. Han kan vara väldigt högljudd och har ofta innehållsrika berättelser, dock är detta för att dölja att han ibland känner sig lite tom. Men fyller man honom av historier med nya och spännande innehåll så är han igång igen.

Säg hej till Soprobotarna 2.0 23Metallis, roboten för metallförpackningar, är den yngsta roboten vilket gör att många tror att det bara skramlar runt i huvudet på honom. Men detta är någon som förnyar sig ofta och håller hög kvalitet. Han har många katter och hundar hemma som han matar, annars tittar han gärna på YouTube eller lyssnar på Metallica.

Säg hej till Soprobotarna 2.0 24Tiddis är roboten för tidningar. Hon älskar skvaller och har alltid mycket att berätta. Ibland kan hon vara lite negativ men menar alltid väl. Hon är väldigt social och hälsar gärna på hemma hos människor.

Säg hej till Soprobotarna 2.0 25Stubben är roboten för trädgårdsavfall och är en riktigt skogsmulle. Han är nästan alltid utomhus och hjälper gärna fåglar att bygga deras bon. Han är liten och färgstark men har nästan alltid växtvärk.

Sopsorteringsrobotarna kommer att vara delaktiga i både en ny barnbok, Renhållningens hemsida, en sorteringsvägg och annat pedagogiskt material.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>