Hem SKOLNIVÅFÖRSKOLA Förskolebarnens litteraturpris stärker samarbetet mellan bibliotek och förskolor

Förskolebarnens litteraturpris stärker samarbetet mellan bibliotek och förskolor

Publicerat av: Redaktionen

Kulturrådets satsning ”Stärkta bibliotek” lockade Arboga stadsbibliotek att söka pengar i syfte att stärka samarbetet med förskolor i kommunen.

Detta har gett resultat, och så här gick det till:

Förskolebarnens litteraturpris stärker samarbetet mellan bibliotek och förskolor

Biblioteket fick anslag och anställde Sara Mather i ett år. Sara och kollegan Louise Jeurling, barnbibliotekarie, valde att inkludera Förskolebarnens litteraturpris i arbetet. ”Jag fick nys om priset genom Facebook och tänkte att det kunde vara ett lockande arbetssätt att erbjuda förskolorna”, säger Louise.

Sedan november har de besökt alla förskolor minst sju gånger, tillsammans med minst en pedagog. 30 titlarna tävlade om priset.

”Vi valde ut böcker som passar fyraåringarna bäst. Vi betonade vikten av högläsning, litteratursamtal och möjligheten för barnen att göra sin röst hörd. Förskolecheferna gav klartecken för kommunens alla förskolor att delta.”

Barnens röst avgör

Vid varje träff fick barnen tycka till om böckerna. Hur bra var boken? En snäcka eller kastanj betyder OK, 2 är ganska bra och 3 byter toppenbok! När barnen lagt snäckor och kastanjer på boken korades bästa bok. Pedagogerna skickade in barnens röst via ILT Inläsningstjänst webb.

5 böcker är nu i final – framröstade från barn i hela Sverige. ”Vi fortsätter åka ut till förskolorna och läser nu de fem titlar som är kvar i tävlingen” säger Sara och Louise.

”Vi har träffat samma barn vid varje besök; mycket positivt för både oss och dem. Det är härligt att träffa barn i affären som vinkar glatt och säger till mamman där kommer hon som läser sagor för oss.” Läsbesöken har även varit uppskattat hos förskollärarna som sett glädjen hos barnen.

135 förskolebarn på vernissage

Böckerna har inspirerat barnen att skapa konstverk. En utställning hölls förra veckan i kommunens galleri. 135 förskolebarn plus deras pedagoger kom på vernissagen. På lördagen, när utställningen var öppen för anhöriga, kom mer än 90 personer för att titta på barnens konst.

Datum som gäller

30/4: Sista dag för röstning i finalen. Skicka in via www.inlasningstjanst.se/forskolebarnens-litteraturpris
1/5: Vi vet vilken bok av de fem finalistböckerna som fått flest röster.
8/5: Juryn utser vilken förskola som motiverat valet av den vinnande boken bäst.
16/5 Prisutdelning på förskolans dag – både till författare, illustratör och förskola!

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>