Samspel och utveckling när Villanskolan med idrottshall byggs

Den nya 11 000 kvadratmeter stora Villanskolan med idrottshall uppförs med spännande arkitektur anpassad för dagens pedagogik och byggs enligt Miljöbyggnad guld.

Samspel och utveckling när Villanskolan med idrottshall byggs 1
Den nya Villanskolan med idrottshall i Ängelholm byggs enligt Miljöbyggnad guld och ska ge plats åt 635 elever. Bild: NCC / White Arkitekter

Det ställer krav både på materialval och inomhusklimat. Byggnaden består av fem delar i två plan och ska rymma 635 elever i årskurs f-6 och idrottshallen med läktare för 250 åskådare.

– Den nya skolan ska ersätta den befintliga skolan från 1960-talet, som rivs när den nya skolan är färdigbyggd våren 2022. Därefter flyttar verksamheten in, säger Stefan Andersson, projektledare i AB Ängelholmslokaler, och tillägger att skolverksamheten pågår i den gamla byggnaden under projekttiden.

Skolan är ritad av White Arkitekter på uppdrag av NCC Sverige, som döpte det vinnande förslaget till ”Samspel och utveckling”. NCC innehar totalentreprenaden och hanterar projektet. När projektet började 2013 var kravet Miljöbyggnad silver, men NCC valde att gå ett steg längre till guld.

– Det innebär att energianvändningen blir 38 procent lägre än byggreglerna för södra Sverige. Innemiljön håller mycket hög kvalitet vad gäller dagsljus, ljudnivå, fukt och luft. Inga miljöfarliga material eller ämnen får användas i byggnaden, förklarar, Henrik af Ekenstam, projektchef på NCC Sverige.

Fasaden är påkostad med prefabricerade kvadratiska former i betong och med murad mörkt tegel som ytskikt. Utfackningsväggar med Fris runt fönsterpartierna. För att klara ljusinsläppet har men även tre större fönsterpartier som sticker ut. Närvarostyrd ventilation och belysning sänker energikostnaderna.

Mittenbyggnaden som förenar de olika huskropparna innehåller matsal med tillagningskök, slöjd, bibliotek och administration. På plan två finns uppehållsrum, kuratorer och personalutrymmen. Tre av byggnaderna är identiska med hemvister och klassrum. Skolan blir skofri och golven består av klinker och linoleummatta som ytskikt.

Bredvid skolan byggs idrottshallen anpassad för handboll och volleyboll med läktare för publika event samt parkering. Skolans utformning med verksamhetens vision är ”den lilla skolan i den stora skolan”.

– Den nya skolan placeras något längre söderut, delvis på befintlig skolgård och delvis på en idag outnyttjad tomt nära Landshövdingevägen. På skolgården bygger vi en fotbollsplan och multispelplan med spel och lekredskap. Växtligheten på den befintliga tomten behåller vi samt allén får stå kvar, tillägger Stefan Andersson.

Av Kim Hall