Hem POLITIK Samverkan för nyanlända elevers utbildning

Samverkan för nyanlända elevers utbildning

Publicerat av: Redaktionen

Piteå kommun är en av de utvalda kommunerna som samverkar med Skolverket för att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända barn och elever.

Vid behov omfattas också barn och elever med annat modersmål än svenska. Satsningen sker på uppdrag av Regeringen.

Samverkan för nyanlända elevers utbildning

Elever med utländsk bakgrund är en heterogen grupp när det gäller ursprungsland, språk och föräldrarnas utbildningsnivå. Men som grupp generellt sätt har de svårare att nå de kunskapskrav som minst ska uppnås i skolan.

Målet med kvalitetssatsningen är att höja kunskapsnivån hos den här elevgruppen från förskola till gymnasiet. Regeringen har avsatt extra medel för nio år framåt och gett Skolverket i uppdrag identifiera var behovet av extra insatser behövs.

Det lokala teamet i Piteå kommun
Barn- och utbildningsförvaltningen i Piteå kommun påbörjade det gemensamma arbetet i fredags och har bildat ett lokalt team för arbetet tillsammans med Skolverket. En nulägesbeskrivning, nulägesanalys och en åtgärdsplan ska tas fram under hösten.

-Vi ser fram emot att får göra den här genomlysningen av verksamheten och identifiera de områden som kan förbättras, säger Ruth Rahkola, Barn- och utbildningsförvaltningens ordförande.

Hon ingår i det lokala teamet tillsammans med Elisabeth Fjällström, tf. förvaltningschef, Margareta Sundin, utredare, Linda Ström, rektor Språkslussen, Linda Wikström, förstelärare Språkslussen, Per-Åke Hultstedt, rektor Språkslussen havsbadet, Per Boman, rektor Strömbackaskolan, Eva Nordmark, lärare svenska som andra språk, Strömbackaskolan och Inga Johansson förskolechef Öjebyn/Rosvik.

Från nulägesbeskrivning till åtgärdsplan
Det lokala teamet kommer att arbeta fortlöpande med nulägesbeskrivningen och analysen.

Under hösten är fyra större träffar med workshops inplanerade. Det lokala teamet och förvaltningschefen arbetar fram åtgärdsplanen med Skolverkets dialogteam som stöd. Åtgärdsplanen ska vara klar under vecka 46.

-Därefter påbörjar vi förhoppningsvis den andra delen i arbetet och får del av de medel som Regeringen avsatt för att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända barn och elever, säger Elisabeth Fjällström, tf. förvaltningschef.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>