Hem EVENT Seminarium om skola på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet

Seminarium om skola på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet

Publicerat av: Redaktionen

Hur kan skolans olika aktörer, utifrån uppdrag och roller, samarbeta för att skapa förutsättningar för en skola på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet?

Det är huvudfrågan på det seminarium som AcadeMedia är med och arrangerar i Almedalen tillsammans med Ifous och fem andra skolhuvudmän.

Seminarium om skola på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhetMedverkar gör bland andra Anna Ekström (s), gymnasie- och kunskapslyftsminister, Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas riksförbund, Matz Nilsson, ordförande Sveriges skolledarförbund och Johanna Jaara Åstrand, ordförande Lärarförbundet.

– Det blir förhoppningsvis bra diskussioner med några av skolväsendets nyckelaktörer. Det kommer också att ges några praktiska exempel på hur forskning och utveckling redan idag bedrivs systematiskt på skolor, säger Petter Brobacke, ansvarig för forskning och utvecklingsfrågor på AcadeMedia.

I Skolkommissionens slutbetänkande betonas vikten av mer praktiknära skolforskning och ökad professionalisering av både lärar- och skolledaryrket. Regeringen har även tillsatt en utredning om ett professionsprogram, samt initierat en försöksverksamhet för ökad samverkan mellan lärosäten och skolhuvudmän om bland annat forskning.

– Tanken med det här seminariet är att de som medverkar ska ge sin syn på vilka förutsättningar som behövs för att de intentioner som finns, med förslag och försöksverksamhet, ska bli verklighet. I en tid där det finns strömningar, både i Sverige och i övriga världen, som ifrågasätter vetenskap och fakta, växer behovet av en skola som vilar på vetenskaplig grund och professionens erfarenhet. Därmed blir också samverkan mellan olika aktörer inom utbildningsområdet allt viktigare, säger Petter Brobacke.

Utöver Ifous och AcadeMedia är även Stockholms Stad, Helsingborgs stad, Nacka kommun, Täby kommun och Kunskapsskolan arrangörer för seminariet.

Dag: onsdag 5 juli
Tid: 13.15–14.00
Plats: Öresundshuset, Hästgatan 1, Visby

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>