Hem NYHETER Skolor med allvarliga brister ska kunna stängas

Skolor med allvarliga brister ska kunna stängas

Publicerat av: Redaktionen

Skolinspektionen ska få större möjligheter att stänga både fristående och kommunala skolor med stora och återkommande brister.

I en promemoria som Utbildningsdepartementet nu skickar ut på remiss föreslås skärpningar av bestämmelserna i skollagen som ska sätta stopp för oseriösa skolaktörer.

Skolor med allvarliga brister ska kunna stängas 2

Anna Ekström

– Att driva skola i Sverige innebär att förvalta samhällets förtroende. Det ska endast seriösa aktörer som håller hög kvalitet tillåtas göra.

Lagstiftningen har visat sig otillräcklig, och därför presenterar vi nu förslag som ska öka Skolinspektionens möjligheter att stänga skolor.

Återkommande allvarliga missförhållanden ska inte förekomma i svensk skola, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Skolinspektionen har hittills inte haft tillräckligt lagstöd för att stänga skolor trots konstaterade och återkommande allvarliga brister. För att ändra på detta föreslås att en huvudman som återkommande bryter mot skollagen inte längre ska kunna komma undan med att vidta tillfälliga åtgärder som löser problemet för stunden, men som inte klarar uppdraget över tid.

Förslaget innebär att Skolinspektionen kommer att kunna besluta att en skola ska åtgärda ett allvarligt missförhållande och kunna stänga skolan även om missförhållandet åtgärdats. För att skolan ska kunna stängas krävs att huvudmannen tidigare har visat bristande förmåga eller vilja att fullgöra sina skyldigheter och att samma missförhållande eller ett nytt allvarligt missförhållande upptäcks inom två år efter det första beslutet.

I promemorian föreslås också att kommuner och enskilda huvudmän görs mer likställda genom att kommunala skolor med allvarliga brister ska kunna få ett verksamhetsförbud tills vidare, vilket motsvarar sanktionen återkallande av godkännande för enskilda huvudmän som driver fristående skolor.

Dagens sanktion ”statliga åtgärder för rättelse”, det vill säga att staten tillfälligt tar över driften av en kommunal skola ska finnas kvar som undantag i det fall det är olämpligt att stänga en kommunal skola, till exempel i mycket små kommuner där bara en skola erbjuder utbildning för alla grundskolans årskurser.

De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den första januari 2022.

Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>