Slutantagningen till gymnasieskolan är klar – 91 % är antagna till valt program
Hem KOMMUNER Slutantagningen till gymnasieskolan är klar i dag – 91 % är antagna till valt program

Slutantagningen till gymnasieskolan är klar i dag – 91 % är antagna till valt program

Publicerat av: Redaktionen

I dag presenteras slutantagningen till gymnasieskolan inom Göteborgsregionen. 11 272 elever har antagits vid såväl kommunala som fristående skolor i regionen, varav 75 procent till sitt förstahandsval.

Sökande elever tar del av sitt antagningsresultat på ansökningswebben indra2.se.

– Det är 534 fler som har sökt till gymnasieskola inom Göteborgsregionen i år och 390 fler behöriga sökande. Det är också fler som har antagits till nationellt program inom regionen. Vi ser ett ökat intresse för flera yrkesprogram i branscher som uttrycker behov av personal.

– Genom vårt samarbete erbjuder vi ungdomar ett brett utbildningsutbud på 25 kommunala och 45 fristående skolor i vår region. Vi kan i hög utsträckning se till att elever får sitt förstahandsval tillgodosett. I år är 75 procent av eleverna antagna till sitt förstahandsval såväl till program som skola. Om man ser till vald utbildning så har 91 procent av eleverna fått sin önskade utbildning, vilket är glädjande, säger Helene Odenjung, ordförande i Utbildningsgruppen.

– Av de högskoleförberedande programmen är det ekonomiprogrammet och teknikprogrammet som ökar mest, medan samhällsvetenskapsprogrammet och naturvetenskapsprogrammet minskar något.

Slutantagningen till gymnasieskolan är klar – 91 % är antagna till valt program– Antagna till yrkesprogram ökar. Flest antagna är det till försäljnings- och serviceprogrammet följt av el- och energiprogrammet, bygg- och anläggningsprogrammet och fordons- och transportprogrammet samt barn- och fritidsprogrammet. De yrkesprogram som ökar mest är försäljnings- och serviceprogrammet, hantverksprogrammet och hotell- och turismprogrammet samt el- och energiprogrammet, medan vård- och omsorgsprogrammet samt barn- och fritidsprogrammet minskar något.

Slutantagningen är den antagning som genomförs på elevernas slutbetyg. Merparten av alla sökande elever höjer sina betyg från höstterminsbetyget till slutbetyget, varpå antagningsresultatet kan förändras från preliminärantagningen till slutantagningen.

Samarbetet kring gymnasieutbildningar i Göteborgsregionen

Följande kommuner ingår i GR:s samarbete: Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.

GR sköter antagningen till samtliga kommunala och fristående gymnasieskolor inom Göteborgsregionen. På nationella program erbjuds 11 951 platser, varav 6 867 på kommunala skolor och 5 084 på fristående skolor.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>