Hem SKOLNIVÅ Stiftelsen Tryggare Sverige satsar på skolan – trygg skola förutsättning för lärande

Stiftelsen Tryggare Sverige satsar på skolan – trygg skola förutsättning för lärande

Publicerat av: Redaktionen

Enligt FN:s globala mål ska världens länder år 2030 tillhandahålla en inkluderande och likvärdig utbildning som främjar ett livslångt lärande för alla.

I dagsläget har emellertid inte alla elever i Sverige samma förutsättningar i skolan.

Det beror bland annat på att skolan är en av de vanligaste brottsplatserna för barn och unga, samt att många är otrygga i skolan.

Stiftelsen Tryggare Sverige satsar på skolan – trygg skola förutsättning för lärande

Foto: Fotoakuten

– De senaste mätningarna från Skolverket visar att otryggheten ökat för niondeklassare. Det är oroväckande, inte minst då forskning visar att elever som är otrygga i skolan har svårare att ta till sig utbildningen.

Det behövs därför ett mer systematiskt brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete i skolorna, säger kriminologen Marika Johansson (Stiftelsen Tryggare Sverige).

Under hösten inleder Stiftelsen Tryggare Sverige en stor satsning med fokus på trygghet i skolan.

Utgångspunkten är kunskapen om situationell brottsprevention/CPTED och betydelsen av den fysiska utformningen, men också organisatoriska förutsättningar i form av rutiner och processer.

– Satsningen innefattar ett kunskapslyft med föreläsningar och en ny rapport om vad som påverkar tryggheten i skolan. Fokus är på hur skolor ska utformas ur ett trygghetsperspektiv utifrån bland annat barnkonventionen, säger forskaren och stadsplaneraren Cornelis Uittenbogaard (Stiftelsen Tryggare Sverige).

Förutom kunskapslyftet kommer Stiftelsen vara delaktighet i utformningen av nya skolor samt genomföra trygghetsanalyser i befintliga skolor för att kartlägga situationen och föreslå konkreta åtgärder för att minska brottsligheten och öka tryggheten.

Uppdragsgivare i arbetet för ett mer systematiskt brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete i skolor är bland annat kommuner som Göteborg, Norrtälje, Nässjö, Täby, Upplands-Bro, Uppsala och Örebro.

– Vi är också glada att ha fått förtroendet från Länsstyrelsen i Blekinge att genomföra trygghetsanalyser på ett stort antal skolor i länet, säger Marika Johansson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>