Hem FORSKNING Stora Synundersökningen: Var tredje förälder känner oro för att skärmtittande påverkar barnens syn negativt

Stora Synundersökningen: Var tredje förälder känner oro för att skärmtittande påverkar barnens syn negativt

Publicerat av: Redaktionen

Stora Synundersökningen från Synoptik i samarbete med Novus* visar att sju av tio föräldrar tycker att deras barn spenderar för mycket tid framför en skärm**.

Samtidigt är drygt var tredje förälder orolig för att för mycket tid framför en skärm påverkar barnens syn negativt.

– Det är inte konstigt att föräldrar är oroliga för hur mycket tid barnen spenderar framför skärmar. Utvecklingen har gått rasande snabbt och idag spenderar, enligt vår undersökning, så unga barn som ett- till femåringar minst en timma per dag framför olika typer av skärmar. Det finns inte mycket kunskap om hur detta påverkar ögat och synen långsiktigt, men vi vet att på kort sikt belastar skärmtittande barnens ögon, säger Awet Tesfamariam, optiker och chef för kliniska frågor på Synoptik.

Stora Synundersökningen: Var tredje förälder känner oro för att skärmtittande påverkar barnens syn negativt

Barns synskärpa är färdigutvecklad vid cirka fem års ålder och de muskler som arbetar med ögat fungerar precis som andra muskler i kroppen, aktivitet och träning krävs för att de ska kunna arbeta och utvecklas. Träning för ögat är att ofta växla mellan att titta på saker på nära och långt håll, något som begränsas när barn tittar på skärmar under längre tid.

– Det viktigaste att tänka på som förälder är att inte låta barnen titta på skärmen under för lång tid i sträck. Undvik mobiltelefonen och låt hellre barnen titta på större skärmar som TV eller läsplattor, då blir avståndet längre och det blir inte samma anspänning för barnens ögon, säger Awet Tesfamariam.

Skärmråd till oroliga föräldrar:

  • Begränsa tiden framför skärm – ju yngre barnet är desto mindre tid bör de spendera framför en skärm.
  • Stora skärmar är bättre än små – försök undvika mobilskärmen så långt möjligt, välj hellre TV eller läsplattor.
  • Ögats fixering på en punkt på nära håll, så som en skärm, påverkar ögat negativt. Se till att barnens ögon får växla mellan att se på långt och kort håll, till exempel genom att leka utomhus.
  • Undvik alla skärmar minst en timma före läggdags – det gör att barnens ögon hinner slappna av och det blir enklare att somna.
  • Var ute mycket – dagsljus ger en positiv effekt på ögat och motverkar närsynthet.
  • Klagar barnen på huvudvärk, torra eller irriterade ögon kan det vara på grund av ljuset från skärmarna, så kallat blåljus. Ta en paus från skärmen och låt ögonen vila genom att göra något annat en stund.
  • Falsk närsynthet/ögonkramp kan uppkomma. Det betyder att ögat ständigt arbetar så som det gör vid nära fixering, oavsett var ögat tittar. Detta gör att barnet ser dåligt på långt håll vilket kan avhjälpas med glasögon.

Se bilaga för mer statistik och information om undersökningen.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>