I början av mars utlystesen internationell tävling där ungdomar mellan 13 och 17 år bjöds in att hitta innovativa sätt att möta coronapandemins stora utmaningar.
I två av teamen som nu lämnar in sina bidragdeltar svenska ungdomar, som fått handledning av Tekniska museets pedagoger.
Med Junior Academy bjuder Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, som är en av Tekniska museets stiftare, världens unga att på en seriös plattform arbeta tillsammans för att bidra med kreativa idéer för att lösa globala samhällsutmaningar.
Utmaningarna som ungdomarna ska lösa är alltid aktuella exempel från verkligheten. När coronapandemin spreds över världen var det självklart för the New York Academy of Sciences att skapa en utmaning som ber ungdomar att bidra med sina perspektiv och sina idéer på lösningar.
På två veckori marsanslöt sig över 1900 ungdomar från hela världen till tävlingen, vilket visar på vikten att öppna upp ett vetenskapligt forum där även unga kan diskutera krisen och bli tagna på allvar.
Två av lagen, som båda har svenska deltagare, handleds får handledning av pedagoger på Tekniska museet i Stockholm. – Det är en riktigt tuff uppgift ungdomarna ställs inför.
De måste själva avgränsa en problemformulering, de ska samla information och ta fram en innovativ och fungerande lösning – allt på bara sex veckor. En fantastisk fördel är just det globala deltagandet, vilket gör att de kan dela erfarenheter och tänka bredare.
Och eftersom de är unga har de ofta väldigt fantasifulla men förvånansvärt användbara förslag på lösningar, säger Maria Olsson, enhetschef för Lärande på Tekniska museet.
Maja Neiman, projektledare för Junior Academy på Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien säger: – Vi är mycket tacksamma över det stöd ungdomarna har fått från Tekniska Museet och andra hemmasittande pedagoger. Utan handledning blir ungdomarna lätt överväldigade och vilsna i en så krävande tävling, men nu har de någon att luta sig mot. Och då kan de klara vad som helst.
Det svenska laget Sweden Fighting Covid 19 har fokuserat på att hitta en lösning på bristen på material för att testa befolkningen för virus. Med testpinnar delvis gjorda av metall som sedan rengörs med gammastrålning skulle fler kunna testas för viruset, vilket är en viktig faktor för att stoppa smittspridning.
VinCOVIDheter det andra teamet som består av ungdomar från både Sverige, Nepal, Indien och USA. Tillsammans har de tagit fram ett förslag på en digital plattform som använder artificiell intelligens och stora datamängder för att testa och bekämpa viruset på ett smartare, snabbare och mindre resurskrävande sätt.
De båda grupperna lämnar in sina bidrag under onsdagen den 6 maj. I slutet av maj annonseras bästa svenska lösning av IVA, och i juni annonserar the New York Academy of Sciences vilket lag som internationellt har tagit fram den mest innovativa lösningen på att bekämpa covid-19.