Hem Debatt Lärarbristen har ett fast grepp om Sverige! Lärarförbundet kommenterar nya siffror från Arbetsförmedlingen

Lärarbristen har ett fast grepp om Sverige! Lärarförbundet kommenterar nya siffror från Arbetsförmedlingen

Publicerat av: Redaktionen

Det råder en allvarlig lärarbrist i Sverige. Det bekräftar även den senaste rapporten från Arbetsförmedlingen.

Dessutom blir krav på en gymnasieexamen en viktigare förutsättning för att få ett jobb överhuvudtaget.

Lärarbristen har ett fast grepp om Sverige! Lärarförbundet kommenterar nya siffror från Arbetsförmedlingen

Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet

Det ställer krav åt båda hållen, att det finns tillräckligt med behöriga lärare och att elever får en kvalitativ utbildning. År 2025 beräknas Sverige sakna mer än 65 000 lärare.

–Både lärarnas hälsa och elevernas resultat riskeras när lärare saknas. Dessutom påverkar lärarbristen hela samhället: För vem ska utbilda framtidens brandmän, poliser och sjuksköterskor om det inte finns lärare? Att komma tillrätta med lärarbristen borde stå högst upp på varje politikers att-göra-lista, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet.

Arbetsförmedlingens rapport visar att behoven av lärare har ökat under en längre tid i och med att eleverna har blivit allt fler. Detta ställer krav på lärarna. Våra egna rapporter visar också att arbetsbördan är mycket hög för väldigt många lärare i alla yrkeskategorier.

–Lösningen på lärarbristen handlar lika mycket om att värna och behålla lärare som att locka nya till yrket. Vi vet att det som gör att studenter väljer bort läraryrket är lön och arbetsbelastning. Samma skäl gör att lärare överväger att lämna yrket. Det är först när både kommun och stat tar ett gemensamt och långsiktigt ansvar för lärarlönerna och övriga villkor som lärarna kan bli fler, säger Johanna Jaara Åstrand.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>