Synoptik lanserar barnbok som hjälper föräldrar att testa sitt barns syn hemma – delas ut gratis i Synoptiks alla butiker
Hem NYHETER Synoptik lanserar diagnostisk sagobok som hjälper föräldrar att testa sitt barns syn hemma – delas ut gratis i Synoptiks alla butiker

Synoptik lanserar diagnostisk sagobok som hjälper föräldrar att testa sitt barns syn hemma – delas ut gratis i Synoptiks alla butiker

Publicerat av: Redaktionen

Att upptäcka synproblem hos barn kan vara svårt för föräldrar.

Forskning visar att trots upprepade kontroller upptäcks inte synfel i tid för 2 av 3 barn i åldern 5–7 år.

Därför har Synoptik tagit fram en diagnostisk sagobok – När fantasin försvann – som fungerar som ett hjälpmedel för föräldrar att identifiera eventuella synproblem hos sitt barn. Boken delas ut gratis i alla Synoptiks 146 butiker.

Boken lanseras i samband med läslovet vecka 44 och innehåller interaktiva övningar som man som förälder gör tillsammans med sitt barn och som ger en indikation på eventuella synfel.

– Oupptäckt synnedsättning kan begränsa barnets utveckling i skolan så väl som socialt. Därför är det oerhört viktigt att identifiera synproblem så tidigt som möjligt. Det finns även studier som visar att barn som får hjälp tidigt kan få tillbaka en fullgod syn när ögat fortsätter att utvecklas om rätt synhjälpmedel sätts in i tid, säger Stina Lönn, kliniskt ansvarig på Synoptik.

Synoptik lanserar barnbok som hjälper föräldrar att testa sitt barns syn hemma – delas ut gratis i Synoptiks alla butikerEnligt Stora Synundersökningen känner var fjärde förälder inte till de vanligaste tecknen på att barnet har någon form av synfel. När fantasin försvann innehåller tips på nio olika symptom som man som förälder ska vara uppmärksam på.

– Vi är mycket stolta över att kunna lansera den här diagnostiska boken som är baserad på nylig forskning om barns syn i samarbete med Synoptikfonden. Vi vet att det kan vara svårt för föräldrar att upptäcka synfel hos sina barn, så för att hjälpa så många barn som möjligt att se bättre delar vi med start från läslovet ut boken utan kostnad i alla våra butiker, säger Lottie Funck Ekelund, marknadsdirektör på Synoptik.

Boken ersätter inte en undersökning hos optiker eller ögonläkare. Den ska användas som ett roligt och underhållande verktyg för att se om barnet visar tecken på synproblem. Vid indikation på detta bör BVC eller skolhälsovården kontaktas för barn under 8 år. För barn över 8 år ska en optiker kontaktas som kan utföra synundersökning för att klargöra om barnet behöver undersökas ytterligare.

Boken finns tillgänglig i alla Synoptiks 146 butiker från och med måndagen den 1 nov.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>