”Teknikerjakten” får 11 miljoner – för att öka ungas intresse för teknik
Hem TEKNIK “Teknikerjakten” får 11.1 miljoner kronor – för att öka ungas intresse för teknik

“Teknikerjakten” får 11.1 miljoner kronor – för att öka ungas intresse för teknik

Publicerat av: Redaktionen

Erik Johan Ljungbergs utbildningsfond (Ljungbergsfonden) investerar 11.1 miljoner kronor i Högskolan i Gävle för att via “Teknikerjakten” fortsätta öka barn och ungdomars intresse för naturvetenskap och teknik.

Teknik får allt större betydelse i samhället och är nyckeln för att lösa många av våra samhällsutmaningar.

Att våra barn och unga är rätt rustade är avgörande, men utvecklingen går fort och fler måste välja naturvetenskapliga– och teknikutbildningar både på gymnasium och högskola.

En rad projekt på flera fronter har på senare år genomförts i Teknikerjaktens regi. Det handlar om insatser från förskolan till Högskolans ingenjörsstudenter.

Ökat intresse för ingenjörsprogrammen

Teknikerjakten är en satsning som ökat intresset för naturvetenskap och teknik. I Gävle ligger andelen sökande till teknikprogrammen över rikssnittet och till Högskolans ingenjörsprogram har andelen förstahandssökande ökat med 17 procent i år.

– Vi vill slå hål på myter och bredda bilden av teknik och på så sätt öka intresset från förskola och uppåt. Att etablera relationer tidigt är mycket viktigt och att visa på de fantastiska möjligheterna i att läsa en teknisk utbildning, säger Magnus Lemoine, projektledare för Teknikerjakten.

Trampbilsfabriken

Vid Högskolan i Gävle finns ett Human Lean Center för studenter och näringsliv, ett center som för Gävle kommuns elever förvandlas till en trampbilsfabrik där eleverna får se hur teknik kan användas.

40 olika skolprojekt i grund- och gymnasieskolor har genomförts i Gävle och Älvkarleby de senaste tre åren, detta för att hjälpa skolorna att höja kvaliteten på undervisningen i naturvetenskap och teknik.

”Teknikerjakten” får 11 miljoner – för att öka ungas intresse för teknikHögskolans studenter deltar också som förebilder vid besök i gymnasieskolorna tillsammans med ingenjörer från det lokala näringslivet som berättar om sina yrken.

– Det här är endast ett smakprov på alla aktiviteter vi gör varje år. Nästa år kommer vi till exempel att fokusera på den smartare staden och på häftiga robotar, säger Magnus Lemoine.

11 000 elever har nåtts

– På tre år har närmare 11 000 elever och fler än 1500 lärare och representanter från näringslivet nåtts och vi ser nu en stark ökning till Högskolans teknik- och ingenjörsprogram, säger Magnus Lemoine.

– Det är av stor vikt att ungdomar intresseras för och väljer tekniska utbildningar, faktiskt en förutsättning för vår konkurrenskraft och utvecklingen av samhället i stort. Jag ser fram emot att följa det fantastiska arbetet Teknikerjakten, tillsammans med kommunerna i Gävle och Älvkarleby, gör för att öka ungdomars intresse för teknik, säger Sara Jons, vd Ljungbergsfonden.

Teknikerjakten leds av Högskolan i Gävle och Ljungbergsfonden har nu beviljat medel fram till 2024. Projektet syftar till att stimulera intresset för teknik och naturvetenskap hos ungdomar och studenter genom att:

• Bidra med goda exempel och inspiration för yngre att välja en yrkesbana inom teknikområdet

• Sänka trösklar för högre utbildning i länet genom möten mellan studenter och elever, lärare och forskare och akademi och näringsliv

• Vara ett nav för regionen i frågor som handlar om intresse för naturvetenskap och teknik för både skola och näringsliv

• Skapa arenor med långsiktigt perspektiv

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>