Hem APPAR Tekniksprångarna Eric och David löste Hogias parkeringsbrist

Tekniksprångarna Eric och David löste Hogias parkeringsbrist

Publicerat av: Redaktionen

Hogia bygger nya kontorslokaler för att på sikt kunna anställa ytterligare 200 personer.

Antalet parkeringsplatser kommer att bli fler men redan i dag kan det vara svårt att bli av med bilen på morgonen.

Tekniksprångarna Eric och David löste Hogias parkeringsbrist

Eric och David har utvecklat en webbaserad samåkningstjänst för Hogias medarbetare på endast fyra månader.

Tekniksprångarna Eric och David gjorde sin praktik som ingenjörer på Hogia under våren och fick i uppdrag att lösa parkeringsbristen.

– Vi fick uppgiften redan vår första dag som praktikanter och tänkte, hur kan vi skaffa fram fler parkeringsplatser med hjälp av IT, säger Eric Carlsson.

De började med att kartlägga medarbetarnas pendlingsbehov och sen satte idégenereringen igång.

– 85 procent väljer att ta bilen till jobbet av olika anledningar men vi såg att många pendlar mellan samma orter. Då kom vi på att lösningen är att minska antalet bilar genom att underlätta samåkning, säger David Persson.

Fyra månader tog utvecklingen av samåkningsapplikationen GoTogether där medarbetare som har plats i bilen kan söka en samåkningspartner. Den är nu klar och till hösten är det fritt fram för alla medarbetare att börja använda den.

– Vi kom hit som gröngölingar inom webbutveckling men efter fyra månader kan vi leverera en webbapplikation, färdig att användas. Vi har lärt oss ofantligt mycket och är djupt tacksamma för att vi fick denna chans. Genom Tekniksprånget har vi kommit på att det är programmerare vi vill bli, säger båda samstämmigt.

Båda har sökt in till dataprogrammet på Chalmers till hösten.

– Det är tredje året som vi arbetar med Tekniksprånget och av alla 12 praktikanter har 11 valt att gå en teknisk högskolutbildning. Det är så roligt att kunna inspirera ungdomar till en utbildning inom teknik och IT. Det är viktigt för vår egen tillväxt men också för näringslivet i stort, som förväntas ha ett underskott på 30 000 ingenjörer om 3 år, säger Barbro Lien Rönn, ansvarig för kompetensutveckling på Hogia.

Vad är Tekniksprånget?

Ett praktikprogram där Sveriges arbetsgivare tillsammans med regeringen, satsar för att säkra den framtida kompetensförsörjningen genom att locka fler ungdomar till högre tekniska utbildningar. Det är ett initiativ som startades 2012 av IVA Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin. I dag medverkar 230 företag och erbjuder praktikplats på över 100 orter i Sverige. Tekniksprånget är öppet för alla som är under 21 år och som är behöriga att söka en ingenjörsutbildning. Hittills har 2 700 studenter genomfört praktik, varav 80 procent har gått vidare till ingenjörsstudier. 50 procent av dem som har slutfört sin praktik är tjejer. Läs mer på www.teknikspranget.se

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>