Hem NYHETER Lexplore utvald som Sveriges representant i the Nordic Pitch under SXSW

Lexplore utvald som Sveriges representant i the Nordic Pitch under SXSW

Publicerat av: Redaktionen

Spotify, Klarna, Kahoot.

Norden har helt klart bjudit på en rad svenska bolag de senaste åren som vuxit sig stora.

Förra året investerades över 800 miljoner dollar i Nordiska startups. Ett företag som flera gånger prisbelönats samt investerats i är svenska Ed-tech företaget Lexplore som nu är utvalt att representera Sverige i tävlingen The Nordic Pitch som går av stapeln imorgon i Austin, Texas i samband med festivalen SXSW.

Lexplore utvald som Sveriges representant i the Nordic Pitch under SXSW

Fem företag från de Nordiska länderna har valts ut av en jury bestående av investerare och experter inom tech för att tävla om vinsten. Under en tre minuter lång pitch kommer företagen att presentera sitt företag för en jury. Kriterierna för att bli vald är många men ett av dem är att företaget måste arbeta för att lösa något av FNs hållbarhetsmål.

Svenska Ed-tech företaget Lexplore har valts ut som Sveriges enda representant i tävlingen och på plats i Austin för att representera bolaget är kommunikation och marknadschefen Lars Lengquist:

”Vi är självklart väldigt stolta och glada över att få representera Sverige här i The Nordic Pitch. Men det vi är allra mest stolta över är den skillnad vi hoppas kunna göra för barn världen över.”

”Ingen ska behöva falla mellan stolarna”

Lexplore som utvecklat en metod baserat på eyetracking, big data och Artificiell intelligens för att kartlägga läsförmågan hos barn i årskurs 1-4, har funnits på marknaden i drygt två år men bygger omfattande forskning. Alla elever i en klass läser en kort text på en datorskärm samtidigt som en kamera spelar in ögonens rörelser. Dessa speglar den kognitiva processen i hjärnan. Resultatet jämförs sedan med ett omfattande referensmaterial med hjälp av AI (Artificiell Intelligens) som identifierar de elever som kämpar med läs- och skrivsvårigheter, de som har lätt att läsa och behöver stimuleras mer än genomsnittet samt de som möter årskursens rekommenderade nivå. På så vis faller ingen mellan stolarna i läsningen.

– Dagens metoder gör att läs- och skrivsvårigheter ofta upptäcks för sent vilket kan innebära sämre skolresultat och självkänsla hos eleven, samt stora kostnader för samhället. Därför är tidig upptäckt viktig. Att bli utvald att representera Sverige utomlands såhär är inspirerande, kommenterar Mattias Nilsson Benfatto, forskare vid Karolinska Institutet och grundare av Lexplore.

Övriga utvalda företag är No Isolation(NO), Penstable(DK), Diwala(NO) och Mightfier(FI). Tävlingen äger rum som en självständig del under den amerikanska konferensen SXSW den 13 mars och bland annat Norges prins Haakon kommer att finnas på plats i Austin för att gratulera vinnaren.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>