Tjejer i våra grundskolor får ökad tillgång till mensskydd.
Hem HÄLSA Tjejer i våra grundskolor får ökad tillgång till mensskydd.

Tjejer i våra grundskolor får ökad tillgång till mensskydd.

Publicerat av: Redaktionen

Nu börjar vi sätta upp automater med mensskydd på grundskolorna.

Automaterna är ett resultat av ett beslut i nämnden för Förskola & Grundskola 2022.

– Nu ser vi till att alla som behöver det har tillgång till kostnadsfria mensskydd när de är i skolan.

Det känns riktigt bra att vi får de här automaterna på plats, säger Emanuel Forsell (M), ordförande i nämnden för Förskola & Grundskola.

Det har även tidigare funnits tillgång till mensskydd i skolan, bland annat via skolsköterskan. När förvaltningen efter ett direktiv från nämnden undersökte frågan, såg man att det kunde se lite olika ut på skolorna. Nämnden beslutade om att införa automater utifrån att man ville säkerställa likvärdighet och öka tillgängligheten. Den som behöver ett mensskydd ska inte vara beroende av att få tag i rätt person.

– Att veta att det alltid finns skydd att få tag i och var man hittar dem är en viktig insats för ökad trygghet för tjejerna, säger Elin Hysén(L), vice ordförande i nämnden för Förskola & Grundskola.

Tjejer i våra grundskolor får ökad tillgång till mensskydd.

Automaterna för mensskydd är enkla att sköta. Den som sköter den får t ex via en app en signal när det blir dags att fylla på.

Enkel skötsel
Automaterna innehåller både tamponger och bindor. Skolsköterskan (eller den som skolan utser) kommer via en särskild app som är kopplad till automaten få en signal när det börjar bli dags att fylla på och via samma app lägga beställningen. Automaterna har ett tidlås som gör att det endast går att hämta ett skydd i taget, det ska inte gå att med ett ”knapptryck” tömma behållaren på allt innehåll.

1 automat per 100 tjejer

Insatsen görs i enlighet med ett beslut som nämnden för Förskola & Grundskola tog i juni 2022. Beslutet innebär att det under läsåren 2022/23—2024/25 ska monteras och finnas behållare för mensskydd i skolor med mellan- och högstadieelever. Ett riktmärke för antal per skola är 1 automat per 100 flickor. Införandet är ett projekt som finansieras av nämndens resultatfond.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>