Treskablinoll Sverige har beviljats 90-konto
Hem NYHETER Treskablinoll Sverige har beviljats 90-konto

Treskablinoll Sverige har beviljats 90-konto

Publicerat av: Redaktionen

Sedan 2017 har den ideella föreningen Treskablinoll Sverige spridit kunskap, utbildat och drivit opinionsarbete för att förebygga sexuella övergrepp mot barn.

Treskablinoll Sverige har beviljats 90-konto

Syftet är att ge alla barn i Sverige rätten till en trygg uppväxt. Nu har föreningen beviljats 90-konto av Svensk Insamlingskontroll.

– Vi vill arbeta mer effektivt med vår insamling för att kunna göra ännu större skillnad. Ett 90-konto kommer att hjälpa oss med det, säger Farhad Mazi Esfahani, verksamhetschef Treskablinoll

Ungefär tre barn i varje svensk skolklass blir utsatta för sexuella övergrepp. Det vill den ideella föreningen Treskablinoll ändra på och arbetar därför intensivt med både brottsförebyggande och utbildande åtgärder. Föreningen grundades 2017 av retorik-experten, föreläsaren och författaren Elaine Eksvärd som själv utsattes för övergrepp som barn, något hon bland annat har berättat om i boken ”Medan han lever”.

Elaine grundade föreningen utifrån upplevelsen att det fanns stora brister i kunskapen kring sexuella övergrepp på arbetsplatser där barn finns, och att det saknades tydliga riktlinjer för hur man kan förebygga brott. Därför har föreningen bland annat tagit fram Förskolebrevet – ett digitalt stöd för förskolor runt om i landet, som ska ge kunskap, implementera förebyggande rutiner och utbilda om integritet. Utöver det står de också bakom Idrottsbrevet, som i sin tur riktar sig till idrottsföreningar som vill arbeta mer med integritet. I dagsläget är det 395 förskolor och 56 idrottsföreningar anslutna, och de har ambassadörer som Börje Salming, Thomas Ravelli och Anette Norberg. Sedan starten har Treskablinoll samlat in medel via samarbetspartners och projektbidrag från stiftelser, fonder och myndigheter, men vill nu rikta sig mer mot privatpersoner.

– Vi ansökte om ett 90-konto för att kunna nå ut på ett annat sätt till allmänheten. Under den pågående pandemin har vi insett att vi behöver ha en mer strukturerad insamlingsverksamhet och vi önskar också nå fler månadsgivare. Vi är väldigt glada över att ha blivit beviljade ett 90-konto och hoppas att det ska ge ännu mer effekt, säger Farhad Mazi Esfahani.

Ska säkra miljöer där barn finns

En av anledningarna till att Treskablinoll ansökte om 90-konto är för att de nu vill rikta sig mer mot grundskolor. Farhad Mazi Esfahani menar att finns det en hel del utbildningsmaterial till förskolan och gymnasiet men att det saknas till grundskolan. Därför ska föreningen den närmsta tiden ta fram material om bland annat kroppslig integritet, samtycke och övergrepp som riktar sig till barn mellan 9 och 15 år.

– Det finns ett tydligt behov i den gruppen och jag tror att vi kommer att kunna göra väldigt stor skillnad om vi får lite hjälp på traven i insamlingen. Vi ser att grooming har ökat under pandemin och övergrepp på nätet blir allt vanligare. Därför är vår främsta uppgift att bidra till att säkra alla miljöer där barn finns och verkar, avslutar Farhad Mazi Esfahani.

Svensk Insamlingskontroll följer upp att insamlade pengar används på rätt sätt

Varje år ska organisationer med 90-konto skicka in sina räkenskapshandlingar till Svensk Insamlingskontroll som följer upp att de insamlade pengarna går till rätt saker. Minst 75 procent av de totala intäkterna ska gå till ändamålet och högst 25 procent får gå till kostnader för insamling och administration. En årsredovisning ska upprättas som ska granskas av en auktoriserad revisor. I förvaltningsberättelsen ska det tydligt beskrivas hur organisationen har arbetat med sitt ändamål, vilka resultat som har uppnåtts och vilken effekt de har haft.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>