Optolexias metod är ett resultat av mångårig forskning och AI-teknologi.
Själva testet tar bara några minuter per elev. En eye-tracker spelar in ögonens rörelser när eleven läser några korta texter.
Därefter analyseras inspelningen med hjälp av artificiell intelligens och resultaten visar med hög träffsäkerhet vilka som stöd med läsning.
”Det finns många sätt att hjälpa elever med dyslexi. Problemet är att många barn med läs- och skrivsvårigheter upptäcks alldeles för sent, många gånger först i slutet av grundskolan – och i värsta fall aldrig.
Genom vår forskning på Marianne Bernadotte Centrum vid Karolinska Institutet har vi nu en metod som kan ändra på det.”, säger forskaren Gustaf Öqvist Seimyr, som tillsammans med forskarkollegan Mattias Nilsson Benfatto och entreprenören Fredrik Wetterhall grundat Optolexia.
”Barn som går länge i skolan med oupptäckt dyslexi riskerar inte bara att komma långt efter sina kamrater, utan också att drabbas av dålig självkänsla. Med vår metod är det möjligt att enkelt undersöka läsförmågan hos stora grupper av elever, så att man redan i de första årskurserna kan upptäcka vilka barn som behöver stöd. Därmed minskas onödigt lidande samtidigt som metodens enkelhet innebär att skolor sparar både tid och resurser”, säger Mattias Nilsson Benfatto.
När Optolexia startade 2015 var AB Segulah en av de första investerarna. Nu satsar AB Segulah ytterligare på Optolexia. Samtidigt går Pomona-gruppen in som ytterligare en stor investerare i bolaget. Totalt handlar det om en satsning på 50 miljoner kronor – en av de största inom svensk EdTech under de senaste åren.
”Vi ser en mycket stor potential i Optolexia. Här har vi ett svenskt bolag som kombinerar vetenskap och teknik på ett unikt sätt för att skapa samhällsnytta och viktigast av allt: förbättrar utsikterna för alla unga som brottas med läs- och skrivsvårigheter.”, säger Gabriel Urwitz, styrelseordförande på AB Segulah.
”Vi ser ett stort intresse från skolvärlden, både i Sverige och internationellt. Genom kunniga och långsiktiga investerare kan vi nu öka tempot i vår internationella satsning samtidigt som vi kan satsa ännu mer på att utveckla våra tjänster”, säger Optolexias VD, Fredrik Wetterhall.
Optolexia är grundat av forskare på Marianne Bernadotte Centrum vid Karolinska Institutet. Optolexias screeningmetod för att upptäcka elever med läs- och skrivsvårigheter har använts med framgång på skolor i bland annat Stockholms stad, Sundsvalls kommun och Ånge kommun. För närvarande pågår pilotstudier i USA.