Hem SKOLNIVÅ Tvåsiffrig ökning av cyberattacker mot skolor

Tvåsiffrig ökning av cyberattacker mot skolor

Publicerat av: Redaktionen

IT-säkerhetsföretaget Check Point har sett en stor ökning av cyberattacker mot utbildnings- och forskningsinstitutioner, vilket framkommit i en studie genomförd i USA, Europa och Asien.

I Europa ökade antalet cyberattacker kraftigt, främst i form av försök till informationsintrång.

Tvåsiffrig ökning av cyberattacker mot skolor

Det genomsnittliga antalet attacker per vecka och organisation inom den europeiska utbildningssektorn ökade med 24 procent, från 638 till 793, mellan juli och augusti, jämfört med de två föregående månaderna. Den generella ökningen av antalet attacker för alla sektorer i Europa är bara 9 procent under samma tidsperiod.

– Pandemin har inte bara krävt distansarbete utan också distansundervisning, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert hos Check Point.

Siffrorna är häpnadsväckande och en farlig trend är tydlig: hackare tittar på studenter som återvänder till virtuella lektioner som enkla mål.

– Dessa attacker kan innehålla skadligt nätfiske, så kallade ”Zoombombs” och till och med ransomware. Människor är ofta den svagaste länken när det gäller cybersäkerhet. Jag uppmanar elever, föräldrar och institutioner att vara extra försiktiga de närmaste månaderna, eftersom attackerna och metoderna bara ser ut att bli värre. Distansundervisningen stannar kvar, och likaså hackarna.

Amerikanska skolor uppvisar den största ökningen i regionerna som Check Points forskare har undersökt. Mellan juli och augusti 2020 ökade det genomsnittliga antalet attacker per vecka och organisation i USA:s utbildningssektor med 30 procent, från 468 cyberattacker till 608, jämfört med de två föregående månaderna. Cyberattacker mot alla andra sektorer ökade med endast 6,5 procent. Den vanligaste attackmetoden mot USA:s utbildningssektor är överbelastningsattacker.

Skolor i Asien såg främst att flera typer av sårbarheter utnyttjades och att det genomsnittliga antalet attacker per vecka och organisation ökade med 21 procent, från 1322 till 1598, mellan juli och augusti, jämfört med de två föregående månaderna. Den generella ökningen av antalet attacker för alla sektorer i Asien är bara 3,5 procent.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>