IT-branschen har ett stort rekryteringsbehov redan idag och prognoserna visar att kompetensbristen kommer att öka.
Frukostmötet samlade representanter från både näringsliv, kommun och politiken. Alla var överens om att ledarskapet inom skolan är viktigt för att den nationella digitala IT-strategin ska bli levande. Skolledare måste utbildas i arbetet med att skapa ett innovationsklimat i skolan och digitaliseringen behöver bli en del av lärarutbildningen.
Jag fick tillfälle att lyfta fram den viktiga roll vi som arbetsgivare har i det långsiktiga arbetet med att säkra försörjningen av framtidens IT-talanger. Det gör vi främst genom att samverka med skolan och hjälpa till att inspirera ungdomar till ett yrkesval inom teknik och IT. Vad innebär det att arbeta inom IT? Vad gör man som programmerare? Även om användningen av digital teknik är hög bland dagens ungdomar så är mitt intryck att kännedomen är låg om hur det är att arbeta med tekniken som ligger bakom funktionerna i mobilen.
På Hogia arbetar vi aktivt sedan många år med dessa frågor genom att initiera aktiviteter på fler nivåer, allt från högstadiet, gymnasiet, yrkeshögskolor till universitet. Det är också viktigt att agera mötesplats för kunskapsspridning inom branschen. Då långsiktighet är ett ledord i Hogia har vi nu påbörjat arbetet med att stimulera allt yngre barn till att intressera sig för IT.
Vi inom IT-branschen kan berätta för skolungdomar vad man egentligen gör på ett IT-företag och ge dem möjlighet att förstå hur roligt det är att skapa något genom att programmera.
Jag hoppas att fler företag känner sig manade att börja samverka med skolan. Vi behöver alla samarbeta för att se till att IT-industrin har en framtid i Sverige.