Hem Teknik Ut i skolorna och berätta vad IT är

Ut i skolorna och berätta vad IT är

Publicerat av: Redaktionen

 IT-branschen har ett stort rekryteringsbehov redan idag och prognoserna visar att kompetensbristen kommer att öka.

Under fredagens frukostmöte, initierat av IT&Telekomföretagen, Business Region Göteborg och Universeum, var Barbro Lien Rönn från Hogia på plats för att berätta om Hogias arbete med att säkra behovet av kompetens och hur viktigt det är att informera och inspirera ungdomar så tidigt som möjligt:

Ut i skolorna och berätta vad IT är

Frukostmötet samlade representanter från både näringsliv, kommun och politiken. Alla var överens om att ledarskapet inom skolan är viktigt för att den nationella digitala IT-strategin ska bli levande. Skolledare måste utbildas i arbetet med att skapa ett innovationsklimat i skolan och digitaliseringen behöver bli en del av lärarutbildningen.

Jag fick tillfälle att lyfta fram den viktiga roll vi som arbetsgivare har i det långsiktiga arbetet med att säkra försörjningen av framtidens IT-talanger. Det gör vi främst genom att samverka med skolan och hjälpa till att inspirera ungdomar till ett yrkesval inom teknik och IT. Vad innebär det att arbeta inom IT? Vad gör man som programmerare? Även om användningen av digital teknik är hög bland dagens ungdomar så är mitt intryck att kännedomen är låg om hur det är att arbeta med tekniken som ligger bakom funktionerna i mobilen.

På Hogia arbetar vi aktivt sedan många år med dessa frågor genom att initiera aktiviteter på fler nivåer, allt från högstadiet, gymnasiet, yrkeshögskolor till universitet. Det är också viktigt att agera mötesplats för kunskapsspridning inom branschen. Då långsiktighet är ett ledord i Hogia har vi nu påbörjat arbetet med att stimulera allt yngre barn till att intressera sig för IT.

Vi inom IT-branschen kan berätta för skolungdomar vad man egentligen gör på ett IT-företag och ge dem möjlighet att förstå hur roligt det är att skapa något genom att programmera.

Jag hoppas att fler företag känner sig manade att börja samverka med skolan. Vi behöver alla samarbeta för att se till att IT-industrin har en framtid i Sverige.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>