Hem PÅ GÅNG Utbildning Nord avhjälper IT-branschens arbetskraftsbrist

Utbildning Nord avhjälper IT-branschens arbetskraftsbrist

Publicerat av: Redaktionen

Några månaders utbildning genererar i en utmärkt anställning. Antti Vuoti från Pyhäjoki ska börja på sitt nya jobb i Esbo inom kort.

Han är en av de yrkesmänniskor IT-branschen ropar efter.

Utbildning Nord avhjälper IT-branschens arbetskraftsbrist

Microsoft-certifikat är det som Antti Vuoti håller på att skaffa sig. Dessa är förutsättningen för det nya arbetet. Någon annan kan däremot skaffa sig certifikat inom Linux.

Sin skräddarsydda utbildning har han fått vid Utbildning Nord.

Arto Hyvärinen, IT-utbildare vid Utbildning Nord vet att det råder stor arbetskraftsbrist i IT-branschen

– Vi blir kontaktade av företag som frågar om vi har några elever som skulle kunna vara potentiella medarbetare för dem. Vi har ett brett nätverk av kontakter och vi är kända bland företagen. Vi har till exempel utbildat sju specialister för Tieto och två är precis på väg.

Antti Vuoti kom till Övertorneå från Pyhäjoki, och håller på att genomföra en skräddarsydd utbildning för sin kommande anställning. Det handlar om ett stort internationellt företag. Flyttlasset till Esbo åker i mitten av augusti.

– Jag har ingen familj så det enkelt för mig att flytta. Redan när jag sökte mig hit, visste jag att arbetstillfällena inom branschen finns i huvudstadstrakten.

Inlärning genom praktik
Vuotis yrkeserfarenhet kommer från handeln, och han har hanterat bland annat löneadministration och liknande och fått sina IT-kunskaper genom praktiska arbetsuppgifter. Det var för att få lära sig mer och få intyg på det han redan kan som gjorde att han bestämde sig för en utbildning i Övertorneå
– Här kan jag ta de certifikat som behövs. Det finns inget ställe i Finland som erbjuder den här typen av utbildning. Det här är något unikt.

Beröm får även skolans sätt att undervisa.
– Här koncentrerar man sig på det primära. Jag får lära mig lika mycket om det praktiska som ingenjörerna vid yrkeshögskolor och universitet. Jag uppskattar verkligen att få studera på detta sätt.

Microsoft-certifikat är det som Vuoti håller på att skaffa sig. Dessa är förutsättningen för det nya arbetet. Någon annan kan däremot skaffa sig certifikat inom Linux.

Snabbare än förväntat
Redan från början var Vuotis tanke att utbildningen skulle gå så fort som möjligt för att sedan kunna komma tillbaka till arbetslivet. Förhoppningen var att detta skulle ske någon gång i början av nästa år

– Nu gick det ju ännu bättre och snabbare. I stället för sex-nio månader som jag hade siktat mig på ska jag börja arbetet redan efter tre-fyra månaders utbildning.

Processen bakom anställningen tog ungefär en månad och började med att företaget i fråga tog kontakt med Arto Hyvärinen. Sedan kallades Vuoti till tester, lämplighetsprov och intervjuer

– Det hela gick ganska snabbt fram till att det var dags att skriva under på papper. Det är ett bra arbete med bra lön i förhållande till den korta utbildningen och jag ska hålla på med både datorer och människor. Det handlar om ett konsultföretag med fokus på IT-infra.

Lägenhet finns också
En utmaning inom huvudstadsområdet är de höga boendekostnaderna. Det är inte heller lätt att hitta något boende.

– Jag lyckades får tag i en lägenhet genom föräldrar till en kompis till min kompis.

Under utbildningen har Antti Vuoti tillbringat hälften av helgerna hemma i Pyhäjärvi, ungefär trettio mil från Övertorneå. Under helgerna på utbildningsorten har träningen och naturen varit det viktigaste tidsfördrivet, samt umgänge med nya människor som blivit bekanta genom skolan

– De är lättsamma att få kontakt med, både norrmän, svenskar och finnar. Huvudsakligen använder vi engelska, men jag försöker också säga något på svenska, och svenskarna försöker prata finska.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>