Hem REPORTAGE Var tredje svensk har utsatts för IT-säkerhetsattack

Var tredje svensk har utsatts för IT-säkerhetsattack

Publicerat av: Redaktionen

Var tredje svensk har någon gång utsatts för ett dataintrång eller en IT-säkerhetsattack privat eller på jobbet och närmare hälften av svenskarna oroar sig för att ett intrång eller en attack ska drabba dem. Detta visar en färsk undersökning som kartlägger svenskarnas syn på IT-säkerhet, utförd av Ipsos på uppdrag av IT-säkerhetsföretaget Sentor.

Aldrig tidigare har svenskarna varit så rädda för att drabbas av en IT-säkerhetsattack. Nästintill varannan svensk, hela 45 procent av befolkningen, är rädda för att drabbas. Det är kanske inte är så konstigt eftersom en tredjedel (33 procent) av de tillfrågade, i undersökningen som IT-säkerhetsföretaget Sentor står bakom, uppger att de har utsatts för någon form av dataintrång eller IT-säkerhetsattack.

dataintrång

En IT-säkerhetsattack i detta sammanhang kan exempelvis vara infektioner via trojaner och ransomware, men det kan också vara riktade attacker i syfte att komma över sociala medie-konton och kreditkortsuppgifter.

– I takt med att av vi lagrar mer data digitalt ökar naturligtvis även risken för attacker. Vår uppfattning är att vi i Sverige fortfarande ligger en bra bit efter när det kommer till att skydda oss jämfört med andra länder. Vi är lite naiva och tvivlar på att en attack ska drabba just oss. Att en tredjedel av svenskarna har utsatts för någon form av IT-säkerhetsattack är såklart oroande men inte förvånande, säger Anders Söderström, vd på Sentor.

Svenskarna alltmer medvetna om riskerna – men har dålig kunskap

För första gången är antalet personer som oroar sig över ett dataintrång eller en IT-säkerhetsattack (45 procent) fler – än de som inte oroar sig (43 procent). 53 procent uppger även att de önskar att de var bättre informerade i frågor som rör IT-säkerhet.

– Det finns helt klart ett kunskapsglapp. Många svenskar inser inte att det där viruset som de har fått på datorn inte bara ”segar ned” datorn utan också spionerar på dig eller använder din dator i ett så kallat bot-nät för att attackera ett större mål, fortsätter Anders Söderström, vd på Sentor.

– Det finns mycket man som privatperson kan göra för att undvika att drabbas. Men något av det viktigaste är att välja starka lösenord och ha unika lösenord för alla tjänster. Genom att även se till att hålla programvara uppdaterad och vara restriktiv gällande vilka länkar och bifogade filer man öppnar, kan man komma en bra bit, avslutar Anders Söderström, vd på Sentor.

4 tips – Så kan du undvika att drabbas en IT-säkerhetsattack

1. Välj starka lösenord – Se även till att ha unika lösenord för varje tjänst. För de viktigaste kontona är det dessutom rekommenderat att använda sig av tvåfaktorsautentisering, tex att man vid inloggning får en kod till sin mobiltelefon som man ska ange.

2. Uppdatera programvara till den senaste versionen – Angripare hittar löpande säkerhetshål i programvaror. Leverantörerna försöker att täppa till dessa säkerhetshål med uppdateringar av programvaran och det är viktigt att frekvent installera dessa uppdateringar. Många programvaror kan konfigureras så att de uppdateras automatiskt så fort det finns uppdateringar.

3. Klicka inte på länkar och bifogade filer – Var restriktiv med vilka länkar och filer du klickar på eftersom många virus sprids på detta sätt. Ofta kan man föra muspekaren över en länk, utan att klicka, för att få se exakt var länken leder. Är det inte till en webbadress som verkligen hänger ihop med avsändaren skall man inte klicka på länken.

4. Lämna aldrig ut personlig information – över telefon eller via mail om du inte är helt säker att du kommunicerar med rätt person. Det blir allt vanligare att personer tar kontakt och låtsas vara från ett specifikt företag eller myndighet. Vid tveksamhet be om namn och telefonnummer, och ring upp själv.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>