Verisec välkomnar elever, lärare och föräldrar att använda Freja eID för inloggning till lärplattformen Vklass

IT-säkerhetsföretaget Verisec, som ligger bakom den mobila e-legitimationstjänsten Freja eID, sluter avtal med Vklass – Sveriges mest använda lärplattform.

Vklass vill erbjuda sina användare en snabb och säker väg in i tjänsten via e-legitimation. Istället för att behöva ta omvägen via olika kommuners inloggningstjänster som adderar många frustrerande klick för användaren.

Vklass är en lärplattform för elever, lärare, föräldrar och skolledning. Tjänsten ger eleverna tillgång till kommunikation med sina lärare och skolkompisar på nätet och skolan kan sköta de administrativa processer som skolan gör. Med 4 miljoner inloggningar i månaden är Vklass en av de mest besökta webbplatserna i Sverige med sina 80 miljoner sidvisningar per månad. Freja eID består av en mobil-app som används för inloggning och signering till alla de tjänster som är kopplade till användarens e-legitimation. Med Freja eID kan användaren styra över hur e-legitimationen ska kunna användas genom webbportalen Mina Sidor, här har användaren även tillgång till sin egen användarhistorik. Freja eID är helt gratis för användaren.

I och med att Vklass öppnar upp för inloggning med Freja eID kan användare av Vklass äntligen glömma lösenordet och istället ange fingeravtryck eller PIN-kod för att logga in med en säker och lättanvänd mobil-app. Lösenordsinloggning skapades i en tid då internet inte fanns och med dagens teknik är detta den största svagheten för att olovligen komma in i ett system. Freja eID ger tvåfaktorsautentisering som eliminerar riskerna med lösenord. Genom att erbjuda Freja eID till sina cirka 700 000 användare har Vklass i sin tur möjligheten att eliminera problemet med glömda lösenord och den administrativa kostnaden för lösenordsåterställning.