Hem EFTER PLUGGET Stark läslust bland svenskarna: Varannan person vill läsa fler böcker

Stark läslust bland svenskarna: Varannan person vill läsa fler böcker

Publicerat av: Redaktionen

Läslovet är snart här.

En tid då många väljer att krypa ned i soffan med en bok på plattan eller i lurarna.

Stark läslust bland svenskarna: Varannan person vill läsa fler böcker

Samtidigt vill hälften av svenskarna läsa mer än vad de gör i dagsläget och lusten att öka sitt läsande är som starkast bland de yngre. Det visar en ny undersökning som boktjänsten Nextory tagit fram.

Hela 53 procent av svenskarna är inte nöjda med sin läsning och önskar att de läste fler böcker per år. Undersökningen från Nextory visar även att äldre personer läser oftare än de yngre. De yngre å sin sida läser i betydligt högre utsträckning digitala böcker. Och något annat som är tydligt i resultatet är att personer som läser digitalt är mer nöjda med sin lässituation än de som läser fysiska böcker.

– När du har obegränsat med böcker i mobilen blir det enklare att läsa. Hela 68 procent av våra användare säger att de läser mer nu än innan. Vi är också övertygade om att ett ökat läsande kan leda till såväl personlig utveckling som ökat välmående. Vi vet att åtta av tio som använder vår tjänst tycker läsning får dem att må bättre, säger Shadi Bitar, vd och grundare på Nextory.

Självbiografier i topp

Nextorys egna data visar att svenskarna helst läser självbiografier på hösten. Det är nämligen böcker om olika människors livsöden som hamnar i topp över mest populära genrer i oktober. Därefter följer deckare, erotik och romance.

Läslovet är också en utmärkt tid för läsning med familjen och de barnböcker som är mest populära just nu är Zombiefeber och Varulvens hemlighet av författaren Kristina Ohlsson. På en tredje plats hamnar boken Hertigens soldater av Jo Salmson.

– Vi har flera olika abonnemang att välja mellan eftersom vi vet att svenskarna har olika läsvanor. Hela familjen kan till exempel dela på ett konto och därmed kan ni läsa böcker tillsammans eller var för sig, säger Shadi Bitar, vd och grundare på Nextory.

Topp 5: Det läser vi helst på hösten

1. Självbiografier
2. Deckare
3. Erotik
4. Romance
5. Hälsa och träning

Topp 5: Höstens mest populära barnböcker

1. Zombiefeber av Kristina Ohlsson
2. Varulvens hemlighet av Kristina Ohlsson
3. Hertigens soldater av Jo Salmson
4. Harry Potter och De Vises Sten av J.K. Rowling
5. Kaninen som så gärna ville sova av Carl-Johan Forssén Ehrlin

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>