Wacanos nya podd: Därför är sömnen livsviktig för oss

Wacano, informations- och utbildningsföretag inom vård och omsorg, har utvecklat en metod att använda poddar och självtester för kompetensutveckling och information.

Wacanos nya podd: Därför är sömnen livsviktig för oss 1I den här nya faktapodden som finns på www.wacano.se ger professor Torbjörn Åkerstedt intressant kunskap om sömnen som är livsviktig för oss människor.

Sömnbehovet är mycket individuellt och en mindre sömnbrist är inget att oroa sig över. Två timmars förlorad nattsömn kan lätt kompenseras med 30 minuters tupplur. Men en längre tids sömnbrist kan få allvarliga konsekvenser.

Vad gäller drömmar så har de en viktig funktion i att överföra korttidsminnen till långtidsminnet. Men finns det verkligen någon koppling mellan drömmar och verklighet? Vad säger forskningen om drömtydning? Och varför upplever vi ofta ett slags förlamning i drömmen, vi kanske försöker fly från en hotfull situation men benen känns som sirap.

Torbjörn Åkerstedt är professor i psykologi vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet, och som ägnat sig åt sömnforskning i över 40 år.

Intervjuar gör frilansjournalisten Tomas Johansson.