Yrkeshögskolan i Mölnlycke startar utbildning i informationssäkerhet

I höst startar Yrkeshögskolan i Mölnlycke en utbildning inom informationssäkerhet.

Yrkeshögskolan i Mölnlycke startar utbildning i informationssäkerhet 1Anledningen: mer än var tionde svenskt företag utsätts årligen för dataintrång och behovet av IT-säkerhet växer hela tiden.

– Det behövs fler personer med skolad kompetens inom det här området, säger Alexander Wallsten, koncernsäkerhetschef på Postnord Group.

Yrkeshögskolan i Mölnlycke (YHiM) startar nu utbildningen Utvecklare/samordnare informationssäkerhet, ett initiativ som har tagits i nära samråd med både myndigheter och näringsliv. Flera av Sveriges största företag ställer sig bakom utbildningen, däribland Ikea, Volvo och Postnord.

– Frågor om informationssäkerhet rör inte bara företag. Det är minst lika viktigt för staten och myndigheter, och handlar därför även om medborgartrygghet och samhällsutveckling, säger Alexander Wallsten på Postnord Group.

Ett växande problem

Enligt en undersökning utförd av analysföretaget FICO har elva procent av svenska företag utsatts för dataintrång bara under det senaste året. Ett problem som växer i takt med digitaliseringen. Efter att ha sett ett starkt behov av rätt kompetens har YHiM satt ihop en utbildning som helt och hållet fokuserar på informationssäkerhet.

Yrkeshögskoleutbildningen sträcker sig över två år och takten är satt till halvfart för att ge yrkesverksamma studenter möjligheten att använda detta som en påbyggnadsutbildning medan de fortfarande arbetar.

Närmare halva utbildningstiden ägnas åt systematisk, tillämpad och teknisk informationssäkerhet, men bland kurserna finns även ledarskap och projektledning för att studenterna efter examen ska kunna ta mer drivande