Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Ytterligare 20 miljoner till vidareutbildning inom AI

Ytterligare 20 miljoner till vidareutbildning inom AI

Publicerat av: Redaktionen

Behovet av fördjupade kunskaper inom artificiell intelligens (AI) är stort på arbetsmarknaden och i samhället.

Regeringen satsar nu ytterligare 20 miljoner på högskoleutbildning inom AI.  Satsningen ska också främja det livslånga lärandet.

Förra året satsade regeringen 20 miljoner på vidareutbildning inom AI, och under 2019 satsar regeringen ytterligare 20 miljoner. Det ska bidra till att möta arbetsmarknadens behov av omställning och fördjupade kunskaper inom AI.

Ytterligare 20 miljoner till vidareutbildning inom AI

Syftet är att tillvarata potentialen i den nya tekniken, och att öka Sveriges konkurrenskraft och förmåga att hantera samhällsutmaningar.

– Ökade kunskaper inom AI ger möjligheter till en fortsatt utveckling för hela samhället. För att stärka konkurrenskraften och välfärden behöver Sverige ta vara på möjligheterna med artificiell intelligens och vara ledande. Med satsningen skapas också ökade möjligheter för det livslånga lärandet, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

Chalmers tekniska högskola kommer att koordinera satsningen där också Göteborgs universitet, Kungl. Tekniska högskolan, Linköpings universitet, Lunds universitet, Umeå universitet och Örebro universitet deltar.

– Det är uppenbart att artificiell intelligens redan i dag och ännu mer framöver kommer att ha en avgörande betydelse för industrins och näringslivets konkurrenskraft. Därför är den här en viktig satsning som adresserar den tydligaste flaskhalsen för att tillämpa AI i Sverige – tillgång till rätt kompetens, säger näringsminister Ibrahim Baylan.

– Om Sverige ska kunna leva upp till ambitionen att vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter så måste vi också ha tillgång till den bästa kompetensen. Och det finns en stor mängd kunniga personer som med rätt vidareutbildning kan bli en viktig resurs. Vi kan inte ha en arbetsmarknad där individer blir överflödiga halvvägs in i karriären. Framtidens utbildning måste pågå hela livet och det här är ett exempel på det, säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>