Malmö universitet startar civilingenjörsutbildning
Hem UTBILDNING Malmö universitet startar nu civilingenjörsutbildning

Malmö universitet startar nu civilingenjörsutbildning

Publicerat av: Redaktionen

Nu står det klart att Malmö universitet får sin första civilingenjörsutbildning.

Utbildningen, som har planerad start hösten 2025 och inledningsvis tar in cirka 50 studenter, får två inriktningar: Tillämpad data science och Internet of Things (IoT).

Hur känns det att få detta glädjande besked Martin Höst, dekan på Fakulteten för teknik och samhälle vid Malmö universitet?

– Det är fantastiskt roligt! Det är ett erkännande att vi håller en hög nivå på våra nuvarande utbildningar och att civilingenjörsutbildningen vi föreslagit behövs och ligger rätt i tiden. Det finns ett stort behov av denna kompetens inom industrin och annan verksamhet så det är en utbildning som är attraktiv för många studenter. Utbildningen kommer att bidra främst till regionens utveckling men även nationellt.

Vad kommer utbildningen att heta och vilka inriktningar får den?

– Namnet blir troligtvis Civilingenjör: Datateknik och inriktningarna Tillämpad data science samt Internet of Things (IoT). Data science är ett växande tvärvetenskapligt ämne i gränslandet mellan datavetenskap, matematik och kommunikation. Vad gäller inriktningen Internet of Things finns det idag inget lärosäte i Sverige som har denna inriktning. Betydelsen av IoT är stor i alla aspekter av samhället och utvecklingen kallas ibland för den fjärde vågen av digitalisering.

Varför är det viktigt att Malmö universitet får en civilingenjörsutbildning?

– Det är viktigt att vi har ett mer komplett utbud av program inom ämnesområden där vi redan har hög kompetens. Det möjliggör att fler studenter blir kvar hos oss och går vidare till forskning. Det finns också ett högt söktryck på CI-programmen vid andra lärosäten i landet och där kan vi vara med och bidra. Vi har även fått påtryckningar från näringslivet i regionen under flera år eftersom det finns ett stort behov av ingenjörer och datavetare här, säger Martin Höst

Beslutet om civilingenjörsutbildningen på Malmö universitet kommer från UKÄ (Universitetskanslersämbetet) som i sin prognos för perioden 2021-2035 drar slutsatsen att:

Malmö universitet startar civilingenjörsutbildning”För att säkerställa balans mellan tillgång och efterfrågan behövs cirka 10 000 fler civilingenjörer inom teknisk fysik, elektro- och datateknik år 2035. Detta betyder att antalet nybörjare behöver öka med drygt 2 600 per år jämfört med läsåret 2019/20 – en ökning med cirka 82 procent. Ökningen behöver ske genast och nivån behöver bestå under hela prognosperioden.”

Professor Paul Davidsson, föreståndare för forskningscentrumet Internet of Things and People, har varit ansvarig för arbetet med ansökan:

– Vi är mycket glada att arbetet med utvecklingen av programmet och ansökan som startades för ca 2,5 år sedan och involverat en stor del av fakultetens lärare, belönas på detta sätt. Det är ovanligt att UKÄ godkänner ansökan om civilingenjörsrättigheter vid första försöket, ofta har det krävts två eller tre ansökningar.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>